Hlavní obsah

Babiš: Česko je vzor pro ostatní. A já jsem velmi morální

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká republika je vzorem pro ostatní země. V rozhovoru s německým časopisem Der Spiegel to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Sebe označil za velmi morálního člověka, který nelže, nekrade a nemá milenku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Já mám mimořádně dobrou morálku. Nelžu ani nekradu. Příliš nepiju a nemám milenku,“ řekl v reakci na dotaz, kolik toho zbývá v české politice z morálního odkazu bývalého prezidenta Václava Havla. Připomněl, že Václav Havel ho pozval na své 70. narozeniny.

Tvrdě hájil i to, že jako podnikatel může být ve vysoké politice. „Bohatí by neměli chodit do politiky na rozdíl od těch, kteří dělají kariéru přes politiku? Ti jsou neúplatní? Vše je výmyslem komise v Bruselu, jejíž vnitřní auditní služba si dala povolení komentovat a interpretovat české zákony. To je impertinentní. To můžou dělat jen české soudy,” reagoval na otázku ohledně dotací směřujících k Agrofertu. 

Zdůraznil, že on bojuje s úplatkářstvím. „Zapojil jsem se do politiky, abych se se svým hnutím angažoval v boji proti korupci a v důsledku toho jsem přišel o hodně peněz. A předal jsem správu své společnosti do svěřenského fondu a nemám s ní už nic co do činění,” uvedl k firmám, z nichž má nadále prospěch.

Odmítl i kritiku opozice, že funkci používá ke svému obohacení: „Jak konzervativci, tak sociální demokraté měli po pádu komunismu zájem jen o peníze a moc. Oni mi vydláždili cestu k politice,” řekl.

ČR jako vzor

O České republice prohlásil, že je „vzorem pro budoucnost”. „Přichází k nám mnoho cizinců z Francie i odjinud,“ řekl Babiš v rozhovoru na otázku zmiňující malé zadlužení země, která přitom paradoxně zůstává mimo eurozónu.

Česko, které podle něj před druhou světovou válkou patřilo k nejvíce industrializovaným zemím světa, chce opět patřit „mezi nejlepší“.

A Babiš přiznal i paralelu s Trumpovým názorem, že se má stát řídit jako firma: „Jako rodinná firma, řekl bych. V takovém podniku jsou solidarita, vize a odpovědnost. Paralela s Tumpem má co do činění s jeho touhou udělat Ameriku zase velkou. Chtěl bych totéž pro Českou republiku.”

Cesta k miliardám

Českého premiéra prestižní německý časopis čtenářům představuje jako člověka, který „většinu svého života strávil prací na tom, aby se stal miliardářem“.

Jsem proevropský a kritizuji jen určité aspekty
premiér Andrej Babiš

Rozhovor s ním podle redaktora nezačal příliš dobře. Babiš si totiž vytiskl seznam článků z tohoto německého časopisu a redaktora obvinil, že o něm Der Spiegel lže.

Babiš v rozhovoru připustil, že Česko patří k nejvíce euroskeptickým zemím EU. „Ale zlepší se to. Částečně i díky mně. Jsem proevropský a kritizuji jen určité aspekty,“ řekl český premiér. ”Mám skvělé vztahy s Evropskou komisí. Komisařka pro dodržování zákonů je mimochodem Češka a a je členkou mého hnutí ANO.

EU by se podle něj měla vrátit ke svým kořenům, k „ideji čtyř svobod - svobody pohybu zboží, lidí, služeb a kapitálu”. Měla by zredukovat byrokracii - Babiš kritizoval především náklady na Evropský parlament, který zasedá v Bruselu a ve Štrasburku - a také přestat hovořit o příkopu mezi Západem a Východem. Více by se v EU mělo mluvit o bezpečnostní spolupráci. „Evropa by měla přijít s vlastními nápady a převzít vlastní odpovědnost,“ řekl Babiš.

Je to absolutní katastrofa, řekl Babiš o Bělorusku. Evropa musí jednat rychle

Domácí

V rozhovoru znovu odmítl migrační kvóty, zdůraznil solidaritu Česka v migrační otázce a navrhl zřízení jakéhosi imigračního místa, které by fungovalo jako kdysi záchytný ostrov Ellis Island v New Yorku, kam přijížděli imigranti z Evropy.

Ve vztahu k Číně se podle Babiše ani po návštěvě předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wanu nic nemění. Vystrčilova návštěva ostrova, který Čína považuje za odpadlickou provincii, má podle premiéra „spíše co do činění s domácí politikou, s lákáním voličů“ a s tím, že experti na zahraniční politiku v uvozovkách, jako jsou prý předseda senátu a pražský primátor, mají jiný názor na politiku jedné Číny než vláda.

Vztahy Česka s Ruskem podle něj „nejsou ideální“, ale Rusko podle něj „nepředstavuje bezpečnostní riziko”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám