Hlavní obsah

Je to absolutní katastrofa, řekl Babiš o Bělorusku. Evropa musí jednat rychle

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Andrej Babiš se v neděli jednoznačně vyjádřil k situaci v Bělorusku. Řekl, že právě teď se v zemi rozhoduje, zda dopadne jako Československo v roce 1989, nebo Československo v roce 1968. Podle něj musí Evropa jednat rychle.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

„To, co se tam děje, je absolutní katastrofa, právě teď se rozhoduje, jestli to dopadne jako u nás, jako sametová revoluce v roce 1989, aby byly svobodně demokratické volby a ne volby zmanipulované diktátorem, nebo po včerejším telefonátu Lukašenka a Putinem (ruský prezident Vladimir Putin, pozn. red.), to může dopadnou jako v roce 1968, když přijely ruské tanky a zničily pražské jaro,“ řekl Babiš ve svém videovystoupení, které zveřejňuje na facebookové stránce.

Dodal, že cítí potřebu se v problému angažovat, i když to možná pro některé je překvapení.

Podle něj demonstranti potřebují „naši podporu”. „Evropská unie má teď šanci být akční. Evropa musí jednat rychle. Musí to být akce. Problém Evropy je, že se musíme všichni domluvit, ale nemáme čas,” řekl.

V ulicích Minsku se k protestu sešlo až 200 000 lidí

Evropa

Řekl, že skupina V4 by v řešení měla sehrát hlavní roli, protože „kolegové ze Západu to nezažili”.

Připomněl i demonstraci, kterou v neděli na svou podporu svolal Alexander Lukašenko a vystoupil na ní. Podle Babiše na ni byli nuceni přijet státní zaměstnanci pod hrozbou propuštění z práce. „Ta manipulace, vypnutý internet. Zavírají novináře, mlátí nevinné lidi, to je absolutně nepřijatelné,” dodal Babiš.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Nedělní demonstrace v Minsku

V běloruském Minsku se v neděli odpoledne sešlo k demonstraci až 200 000 lidí, požadují nové sečtení hlasů nebo nové volby. Policejní složky, které byly v minulých dnech kritizovány kvůli velké brutalitě vůči demonstrantům, v neděli zatím nezasáhly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám