Hlavní obsah

Babiš: Buď budete opatření dodržovat, nebo zavedeme lockdown

Novinky, Alžběta Trousilová, Jan Menšík
Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš svolal na páteční odpoledne narychlo tiskovou konferenci, na které apeloval na dodržování opatření, která byla oznámena ve čtvrtek na následujících 14 dní. Řekl, že buď budou lidé opatření dodržovat, nebo nemůže vyloučit lockdown.

Andrej Babiš: Nemůžeme vyloučit lockdownVideo: ČTK

 
Článek

„Buď budeme všichni opatření dodržovat, nebo budeme muset urychleně přistoupit k dalším krokům a nemůžeme vyloučit ani lockdown,“ oznámil rázně Babiš s tím, že takový scénář si osobně nepřeje.

Lockdown: Co pojem znamená a jak se dotkne života lidí

Koronavirus

Opakovaně prosil, aby lidé opatření dodržovali, protože je to „extrémně důležité.”

„Chápu, že všichni toho mají plné zuby a hlavně mladí, které nebaví sedět doma. Rozumím tomu, že je to otravné, ale teď se skutečně musíme semknout a musíme to vydržet a pravidla dodržovat,” řekl premiér.

TK Romana Prymuly a Andreje BabišeVideo: ČTK

Lidé podle něj mají o víkendu zůstat doma a příští týden, pokud možno, pracovat z domova.

Také by měli přestat zlehčovat situaci ohledně koronaviru. „Doufám, že lidé už uznají, že covid je skutečný,“ řekl premiér. Věří, že informace o úmrtích pozitivních pacientů donutí občany začít se chovat zodpovědně ke svému okolí.

Roste počet nemocných lékařů

Ministr zdravotnictví Roman Prymula pak apeloval na lidi, aby, pokud se nakazili, si to nenechávali pro sebe, zavolali lékaři a nechali se testovat, aby bylo možné nákazu zastavit. Reagoval tak zřejmě na stále častější případy, kdy lidé onemocní a prostě zůstanou doma jako s každou jinou nemocí, aniž by šli k lékaři a posléze na testy.

Zvládnout ta čísla bude složité,“ uvedl Prymula s tím, že nás čeká „nelehká doba“.

„Kapacita systému nemusí být omezena jen počtem lůžek, ale i počtem zdravotníků,“ dodal ministr s tím, že během čtvrtka se nákaza potvrdila u devíti desítek lékařů.

Vláda proto vyzvala lékaře a zdravotní pracovníky k pomoci. „Chci vyzvat všechny, kdo jsou zdravotníci, či jsou v jiných profesích, ale jsou ochotni pomoci, aby pomohli,” řekl Prymula. Vláda chce na pomoc do nemocnic povolat studenty 5. a 6. ročníků lékařských fakult a rovněž „finální bakalářské ročníky“.

Anketa

Porušujete vládní protikoronavirová opatření?
Ano
21,7 %
Ne
78,3 %
Celkem hlasovalo 10574 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám