Hlavní obsah

Babiš: Bartošek předložil novelu totožnou s návrhem provozovatelů hazardu

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Místopředseda Sněmovny a poslanec vládní KDU-ČSL Jan Bartošek předložil ve Sněmovně novelu zákona o loteriích, která je totožná s návrhem z pera Asociace provozovatelů kurzových sázek, tvrdí ministr financí Andrej Babiš (ANO). Ten v pondělí obvinil Bartoška a dalšího koaličního poslance Ladislava Šincla (ČSSD) z ovlivnění loterijním průmyslem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Ministerstvo financí obdrželo neformálně pozměňovací návrh k našemu návrhu zákona od pana (Marka) Hermana z Asociace provozovatelů kurzových sázek, jehož obsah přesně odpovídá návrhu zákona na změnu zákona o loteriích a jiných podobných hrách pana poslance Bartoška,” řekl Babiš.

Dodal, že ministerstvo financí obdrželo Hermanův návrh 9. června 2015. „Pan Bartošek předložil ten jeho návrh do Sněmovny 10. července 2015. Ty návrhy jsou totožné. Proto jsem mluvil o lobbingu,” vysvětlil šéf hnutí ANO.

„To, co jsem předložil, je můj návrh. Jeho (Hermanův) návrh neznám,” reagoval pro Novinky Bartošek. Novelu prý předložil, aby harmonizoval české právo s evropským.

Poslanec přiznal, že se s Hermanem krátce jednou či dvakrát viděl, přesné datum si nevybavil. „Znám ho (Hermana) jako spoustu dalších lidí. Žádný návrh jsem od něj ale neobdržel,” dodal Bartošek po jednání předsednictva lidovců.

Bartoškův návrh proti vládnímu

„KDU-ČSL má náměstka na hazard, nevím, proč pan Bartošek předložil jiný. Nebo vím, protože ho sepsaly loterijní společnosti,” dodal Babiš.

Bartošek totiž v červenci předložil novelu zákona, která navrhuje legalizovat on-line sázení u firem, které nemají sídlo v ČR. Návrh jde podle Babiše proti návrhu na úpravu hazardu, kterou na ministerstvu financí zpracoval lidovecký náměstek Ondřej Závodský.

„Pokud to řeknu stručně, tak jeho návrh zakonzervovává stávající stav a jenom otevírá internetový trh i zahraničním firmám bez toho, aby nějakým způsobem reguloval působení nelegálních firem a řešil daňovou otázku,” komentoval Babiš.

Rozpory v koalici

Babišovo obvinění koaličních poslanců vyvolalo v koalici rozepře. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v úterý řekl, že Babiš by se měl omluvit. „Slušný člověk by se omluvil. Buď někdo je slušný člověk, nebo není,“ komentoval předseda kabinetu. Omluvu očekávají i lidovci. [celá zpráva]

„Nevím, proč mě pan premiér vyzývá, nezná ty detaily. Jestli souhlasí s tím, aby zákony, které předkládají poslanci, vytvářely loterijní společnosti...,“ reagoval Babiš.

Dodal, že se omlouvat určitě nebude, protože k tomu není důvod. „Za svým vyjádřením si stojím. Lobbing neznamená korupci,“ doplnil šéf ANO.

Spor o vyšší zdanění hazardu se vyhrotil minulý týden během jednání Sněmovny, kdy opozice blokovala poslanecký návrh Jana Volného (ANO), který počítal s vyšším zdaněním hazardu od nového roku.

Vládní strany se nakonec v pondělí shodly na novém návrhu, který pošlou do Sněmovny a budou ho chtít projednat během jednoho dne ve zkrácené lhůtě. [celá zpráva]

Ve Sněmovně leží ještě jeden „velký“ vládní návrh na úpravu hazardu. Ten se však nestihne projednat tak, aby platil od nového roku. Právě z toho důvodu předložil svůj návrh Volný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám