Hlavní obsah

Kabinet se shodl na výši zdanění hazardu, do Sněmovny pošle nový návrh

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Na novém návrhu zákona o vyšším zdanění hazardu se v pondělí shodla vláda. Kabinet schválil předlohu ministra financí Andreje Babiše (ANO), která počítá s dvojí sazbou 23 procent pro loterie a 28 procent pro herní automaty. Denní poplatek za automat by měl být 80 korun místo nynějších 55 korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedové vládních koaličních stran Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek

Článek

„Podpořili jsme návrh ministerstva financí,“ napsal Novinkám vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Lidovci přitom původně trvali na poplatku ve výši 75 korun, nakonec však souhlasili s Babišovým kompromisem. Sociální demokraté prosazovali 110 korun.

„Byli jsme ujištěni ministerstvem financí, že tato změna (80 korun místo 110 - pozn. red.) výrazně nezasáhne rozpočet,” komentoval šéf kabinetu Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Je rozdíl, jestli si někdo vsadí na koníčky nebo hraje bedny,” komentoval Bělobrádek po jednání kabinetu zavedení dvojí sazby.

Koalice se na přípravě nového návrhu o vyšším zdanění hazardu domluvila už minulý týden ve Sněmovně poté, co místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek blokoval poslanecký návrh Jana Volného (ANO). Ten původně počítal také s poplatkem 110 korun za „bednu” místo stávajících 55 korun.

Volný také navrhoval zvýšit sazbu ze stávajících 20 na 25 procent. Koalice však chtěla pozměňovacím návrhem změnit sazby na 23 a 28 procent.

Obstrukce kvůli postupu koalice

Exministr financí Kalousek návrh obstruoval kvůli procesu, kterým ho chtěla koalice prosadit. Vadilo mu, že poslanecký návrh Volného dostal přednost před opozičními návrhy zákonů, které byly podány dříve. [celá zpráva]

Kalousek už dříve řekl, že nový vládní návrh by byl ochotný podpořit. „Nejdřív ho (vládní návrh) musím vidět. Obsah je jedna věc, druhá věc je forma, která představuje pravidla. Když se někdo pravidlům vysmívá, tak to nemůžeme přijmout,“ sdělil Novinkám Kalousek.

Šéf kabinetu Sobotka doufá, že se novým návrhem projednávání ve Sněmovně odblokuje. Vyšší zdanění by mělo platit od roku 2016, s penězi totiž počítá i státní rozpočet. Koalice bude v dolní parlamentní komoře požadovat zrychlené schválení během jednoho dne.

Poslanecký návrh Jana Volného:
– zdanění 25 procent místo nynějších 20
– poplatek 110 korun místo stávajících 55
Nový vládní návrh:
– zdanění 23 a 28 procent místo nynějších 20
– poplatek 80 místo stávajících 55

Reklama

Související články

Kalousek: Kvůli hazardu se nešprajcuji

Místopředsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi se v noci z úterý na středu podařilo zabránit projednání poslanecké novely o vyšším zdanění hazardu. Nadále však...

Výběr článků

Načítám