Hlavní obsah

Babiš: Americká základna v ČR je zbytečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda nejsilnějšího opozičního hnutí ANO Andrej Babiš nepodporuje zřízení americké základny v Česku, považuje je za zbytečné. Nejlepší by podle něj bylo udělat o základně referendum. Řekl to v pondělí v pořadu Čau lidi na sociálních sítích.

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš

Článek

Reagoval tak na sobotní vyjádření ministryně obrany Jany Černochové (ODS), která Deníku N řekla, že po Velikonocích bude jednat v USA se svým protějškem Lloydem Austinem a chce otevřít i téma americké přítomnosti v ČR.

O postoji k případnému zřízení americké vojenské základny v Česku bude hnutí ANO teprve diskutovat. „Ale já za sebe říkám, že to nepodporujeme, protože mi to připadá zbytečné,“ uvedl Babiš.

Svůj postoj zdůvodnil tím, že Severoatlantická aliance (NATO) v současnosti vytváří v zemích na své východní hranici obranné systémy a společné alianční jednotky, takzvané battlegroups. „Tak proč bychom ještě měli dělat nějaké základny u nás, když tyhle základny pomáháme budovat?“ řekl bývalý premiér s odkazem na účast české armády na vytváření mnohonárodního bojového uskupení na Slovensku.

Základna NATO by mohla být v Přerově nebo Mošnově, řekl Jurečka

Domácí

Zřízení americké základny na českém území považuje Babiš za citlivé téma. „Nejlepší by bylo na to udělat referendum,“ uvedl. Dodal, že nemá informaci o tom, že by NATO chtělo v Česku základnu budovat.

Česko by mohlo podle Černochové uzavřít dohodu jako Slovensko, na jejímž základě Američané mohou v zemi využívat dvě vojenské základny. Nalézt dohodu by podle ní chvíli trvalo, v Česku by ji schvalovaly obě komory Parlamentu.

Černochová chce v USA otevřít i jednání o americké přítomnosti v ČR

Domácí

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) v neděli v pořadu Partie CNN Prima New řekl, že pro případ přítomnosti Spojených států v Česku by mohly přicházet v úvahu základny v Přerově či Mošnově. O konkrétních lokalitách se ale nyní nejedná, uvedlo v neděli večer na webu ministerstvo obrany.

Úřad jen sdělil, že Černochová v USA potvrdí zájem Česka jednat o dohodě, která by právně zastřešila obrannou spolupráci obou zemí.

Finsko a Švédsko se v létě chystají vstoupit do NATO, píše list

Válka na Ukrajině

Krajského vojenské velitelství Ostrava momentálně nemá žádné informace týkající se případného umístění posádky v Mošnově, řekl dnes ČTK jeho mluvčí. „Nemůžeme to proto komentovat. To musí ministerstvo obrany,“ dodal. Místostarostka Mošnova Šárka Demlová reagovala podobně. O záměru podle ní vedení obce nic neví.

Reklama

Výběr článků

Načítám