Hlavní obsah

Babák: Sponzorování VV je teď špatná investice

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanec Michal Babák sponzoroval Věci veřejné šesti milióny korun. Poté, co se mu v minulých dnech nedařilo věrohodně vysvětlit, jak k penězům přišel, předložil dokumenty, které mají původ peněz osvětlovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec VV Michal babák

Článek

Podle bankovních výpisů, které v pátek předložil Právu, vyplývá, že během let 2009 a 2010 poslal na účty véček 5,75 miliónu. Z toho 650 tisíc korun zaslal z vlastních úspor, 1,6 miliónu korun si půjčil od vlastní účetní firmy MxB a 3,5 miliónu korun od firmy WCM CZ, které dělal jednatele. Firma patří novozélandskému podnikateli Peteru Clifordovi.

Ten má motocyklovou stáj a v Česku si vytvořil firmu, která mu zajišťovala zázemí. Podle Babáka mu majitel firmy dal volnou ruku v nakládání s volnými prostředky firmy. „Jelikož jsem se staral o vše, pan Cliford mi řekl, dělej si s penězi, co chceš. Až je budu potřebovat, tak ti rok dopředu řeknu a ty mi je vrátíš,“ řekl Právu Babák.

Před čtrnácti dny bych vám řekl, že je to skvělé, ale teď jsem znechucen. Doufám, že se to pročistí, a že mě to zase bude bavit, jako když jsme dělali na reformách
Michal Babák

Půjčku chce zaplatit letos z výnosu prodeje 15 procent akcií auditorské firmy Bene Factum, za které by podle svých slov mohl získat až 35 miliónů korun. Prodej akcií vyjednal ještě před vstupem do politiky v roce 2009. „V tu chvíli, kdy jsem viděl, že budu mít ve společnosti Bene Factum během několika let několik desítek miliónů, jsem neměl problém dát do Věcí veřejných šest miliónů,“ dodal Babák.

Smlouvy o prodeji akcií předložit nechtěl, protože si to prý nepřejí někteří partneři z Bene Factum. Předseda představenstva firmy Petr Šrámek nechtěl do telefonu o prodeji akcií mluvit.

Babák se před vstupem do politiky netajil tím, že nevidí nic špatného na tom, když se mu za pomoci darů podařilo získat přední místo na kandidátce. Na dotaz, zda šestimilionový dar v dnešní turbulentní době nepovažuje za špatnou investici, uvedl: „V tuto chvíli ano. Před čtrnácti dny bych vám řekl, že je to skvělé, ale teď jsem znechucen. Doufám, že se to pročistí, a že mě to zase bude bavit, jako když jsme dělali na reformách.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám