Hlavní obsah

John by mohl být bezresortním vicepremiérem pro boj s korupcí, navrhuje ODS

Právo, Marek Přibil, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Občanští demokraté předložili Věcem veřejným sedm variant, jak rekonstruovat vládu, těm se ale žádná z variant příliš nezamlouvá. Podle některých informací je meritem sporu obsazení křesla ministra vnitra. ODS nabízí, že by jej obsadil nestranný odborník nominovaný jimi a TOP 09. VV ale nechtějí svému předsedovi Radku Johnovi nechat správu resortu odebrat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Radek John

Článek

Jednou z variant je také, že by se John přestěhoval na jinou ministerskou funkci. Podle ČTK je ve hře možnost, že John jako náhradní křeslo dostane funkci vicepremiéra pro boj s korupcí. Vicepremiérem je přitom i nyní. VV by také údajně mohly získat místo šéfa legislativní rady vlády.

„ODS přišla s nápadem, aby na vnitro byl dosazen nezávislý odborník,“ řekla Právu místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová. Podle jejích slov si to VV v žádném případě představit nedovedou, i když vlivný poslanec Petr Skokan (VV) to naopak bere jako možné řešení. Klub VV trvá na tom, aby John v čele vnitra zůstal.

Myslím, že z naší strany bylo dostatečným ústupkem, že rezignoval ministr dopravy Vít Bárta.
Kateřina Klasnová

Na nezávislého odborníka, kterého by odsouhlasily ODS i TOP 09, mohou být prý ještě větší tlaky, například kvůli dosazování náměstků, než na stranického ministra. „Myslím, že z naší strany bylo dostatečným ústupkem, že rezignoval ministr dopravy Vít Bárta,“ dodala jeho manželka Klasnová.

Podle Skokana „dosavadní vývoj událostí vylučuje, aby ministrem vnitra byl reprezentant ODS nebo TOP 09“.

John uvedl, že nejde o jména a místa, ale o roli, jakou budou hrát VV ve vládě. Kabinet prý stojí za to kvůli reformám podržet. John sdělil, že ve hře jsou varianty se třemi až pěti ministerskými posty pro VV, nyní mají čtyři. Možnost, že by strana stála mimo vládu a kabinet pouze podporovala, vyloučil.

Nečas stále bezpodmínečně trvá na odchodu Johna i ministra školství Josefa Dobeše (VV), které Klaus stále neodvolal. V pondělí, kdy se po konzultacích uvnitř všech tří stran koaliční lídři opět sejdou, uplyne přesně týden, co mu premiér návrhy na odvolání přinesl. „Teď je situace taková, že se budou dohadovat, jak dohoda bude konkrétně vypadat, včetně personálních otázek,“ prohlásil prezident.

Klaus podle informací České televize lídrům vládních stran řekl, že pokud se koalice nedomluví na spolupráci, dostane šanci sestavit vládu lídr nejsilnější strany, tedy šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám