Hlavní obsah

Autisty u nás nechceme, psali lidé v peticích. Domov nakonec vznikne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mokrá-Horákov

Téměř před jedenácti lety se začalo nahlas hovořit o tom, že by v Mokré-Horákově mohlo vzniknout bydlení pro lidi trpící autismem. Jenže proti se postavili někteří místní, začali sepisovat petice, a tak k realizaci může dojít až nyní. Spolku Tady to mám rád se totiž podařilo sehnat odpovídající nemovitost s vlídnými sousedy, a tak se šest autistů může těšit na nové bydlení. Projekt počítá s tím, že v domě budou žít až do smrti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Domov vznikne na konci části obce Mokrá v těsném sousedství lesa. Velký rodinný dům stojící na klidném místě dostane přístavbu a celý projde kompletní rekonstrukcí. Každý ze šesti nových obyvatel bude mít svůj pokoj, potřeba je vybudovat i zázemí pro asistenty, kteří budou autistům pomáhat s chodem celé domácnosti.

Projekt od začátku počítal s tím, že nabídne místo jen několika málo autistům, ostatně pokud se mají začlenit do místní komunity, velkokapacitní zařízení by nedávalo smysl. I tak ale nápad čelil velkému odporu.

Starají se o těžce postižené děti, teď potřebují pomoc

Domácí

„Mám obrovskou radost, protože se podařilo otevřít srdce místních lidí. Obecně po celé republice není jednoduché vybudovat komunitní pobytové služby a nám se podařilo najít skvělé sousedy. Věříme, že se lidem s autismem tady bude dobře žít. Aby byli i oni sami dobrými sousedy, potřebují také klid a prostor,“ prohlásila projektová manažerka Jana Hubová.

První si podali přihlášku před deseti lety

Na rozdíl od velkých pobytových zařízení si budou moci do značné míry autisté v Mokré organizovat svůj den sami. „Každý bude mít individuální plán, takže se budou moci rozhodnout, co chtějí dělat. Společně s asistenty se ale budou strat o to, aby byl uvařený oběd, aby bylo vypráno prádlo. Budou ale také moci pracovat na zahradě a třeba si i pěstovat vlastní ovoce a zeleninu,“ popsala Hubová.

Dům pro Julii pomůže nevyléčitelně nemocným dětem

Domácí

Náklady na projekt dosáhnou pětadvaceti milionů korun. Kromě evropských peněz přispěl i Jihomoravský kraj a na čtyři desítky obcí z Brněnska. Na nastěhování nyní už netrpělivě čekají autisté, kteří si přihlášku podali před deseti lety.

„Už teď se nám ozývají rodiče, jejichž dětem je třeba 13 let, ale oni si uvědomují, že se o ně nedokážou do smrti starat. Už teď pro ně proto hledají ubytování, doživotní službu. A až postavíme tento dům, věříme, že to bude vlajková loď a podobná bydlení začnou vznikat i jinde po celé republice,“ věřila předsedkyně spolku Kateřina Boukalová.

Reklama

Výběr článků

Načítám