Hlavní obsah

Dům pro Julii pomůže nevyléčitelně nemocným dětem

Petr Kozelka, Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pomoc rodinám pečujícím o nevyléčitelně nemocné děti. To je cílem projektu dětského hospice Dům pro Julii, který by měl začít vznikat už na jaře v Brně. Tým odborníků tam pomůže rodičům nejen s péčí o děti, ale bude je provázet i při jejich odchodu. V tuzemsku ojedinělý projekt přijde na 160 milionů korun.

Foto: architektonické studio Čtyřstěn

Hospic bude v tuzemsku unikátním počinem.

Článek

Jméno nese hospic po dívence Julince. Ta zemřela před dvanácti lety v pouhých sedmi měsících po nákaze pneumokokem. Její matka je nyní členkou správní rady projektu, který by měl podobnou situaci pomoci zvládnout rodičům, jejichž dítě bude umírat.

Dceru už nic nevrátí, ale můžeme pomoci dalším rodičům v situaci, kterou si nikdy nedokázali představit
matka zemřelé Julinky

„Nám už dítě nic nevrátí, ale takhle můžeme pomoci dalším rodičům v situaci, kterou si nedokázali nikdy představit. Že budou muset prakticky řešit smrt svého dítěte,“ popsala matka. Hospic vyroste na brněnské Kociánce. Přinese dvě hospicová lůžka, osm lůžek pobytové odlehčovací služby a také pokoje pro rodiče či doprovod dětí.

Prošel klokánkem, pěstounskou péčí i diagnostickým ústavem, pomohl mu až osobní kouč

Děti

O klienty Domu pro Julii bude pečovat tým lékaře, zdravotních sester a pečovatelů. Nemocné děti i jejich příbuzní budou mít k dispozici také služby psychologa, duchovního, fyzioterapeuta a dalších pracovníků.

„Většina lidí si v době onemocnění nebo závěru života přeje být doma se svými blízkými, nejinak je tomu samozřejmě u dětí. Pečující si však od náročné péče potřebují odpočinout, proto jsou odlehčovací služby v terénní i pobytové formě naprosto nezbytné,“ řekla ředitelka neziskové organizace Dům pro Julii Radka Vernerová.

Samotná organizace už dva roky pomáhá rodinám nevyléčitelně nemocných dětí z celé jižní Moravy. „Naše pečovatelky a zdravotní sestry jezdí za dětmi domů a umožňují tak, aby si jejich rodiče odpočinuli, vyspali se, mohli pracovat nebo vyrazit s dalším, zdravým dítětem někam na výlet. Nyní pracujeme se šesti dětmi, jejichž prognóza je taková, že se nedožijí dospělosti,“ popsala Vernerová.

Oči vidí, přesto je nevidomá. Rodiče čtyřleté Tinky si mozkovou slepotu nechtěli připustit

Děti

Kdo by ale čekal tíživou atmosféru obklopující nemocné dítě, byl by překvapen. „Práce s dětmi je radost a láska. Jsou to přece děti! Chodíme s nimi ven, hrajeme si, krmíme, koupeme, prostě zajišťujeme, aby ten čas, který jim byl dán, si co nejvíce užily,“ vysvětlila Vernerová.

Brno už poskytlo pozemek pro stavbu hospice a nyní prohloubilo spolupráci tím, že se stalo investorem celé akce. Nezisková organizace se tak může soustředit na získávání peněz na vybavení celého hospice. Naposledy tomu pomohla aukce konaná před několika dny v Brně. Jihomoravští umělci do ní darovali díla, která byla vydražena za 210 tisíc korun.

Rodiče podali dceři první pomoc při zástavě srdce, přesto u ní došlo k poškození mozku

Děti

Aukci organizoval Nadační fond Niké. „Věříme, že tak pomůžeme alespoň trochu ulehčit nesmírně těžkou situaci nevyléčitelně nemocným dětem a jejich rodinám,“ podotkla předsedkyně správní rady nadačního fondu Miloslava Vepřeková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám