Hlavní obsah

Armáda mění strategii. Tlumí mise, cvičí doma

Oldřich Danda, Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vojenské újezdy, cvičiště i armádní letiště se teď postupně plní vojáky a záložáky. Během následujících týdnů se zaplní k prasknutí, protože armáda rozjela tři velká pozemní i letecká cvičení pro tisíce příslušníků.

Foto: Milan Malíček, Právo

Armádní letoun CASA.

Článek

Není to jen kvůli tomu, že generální štáb chce vojákům protáhnout svaly po dlouhé covidové pauze, kdy vojáci místo střílení pomáhali v nemocnicích. Je to i kvůli změně vojenské strategie a bezpečnostní situaci ve světě po úprku spojenců z Afghánistánu a hlavně kvůli trvajícímu konfliktu na Ukrajině.

Zahraniční mise posunuly vojáky, ale ne armádu ve schopnosti bránit republiku
Ivo Střecha, šéf sekce rozvoje sil

Proto se místo přípravy malých jednotek na výjezd do zahraničních misí velení armády zaměřilo na výcvik celé armády.

„Doposud byl výcvik zaměřený na zahraniční mise, které ale vedly k degradaci myšlení vojáka. Mírové mise nejsou válka, pro kterou si stát armádu drží. A my jsme na to zapomínali, ale nyní jsme zpátky ve hře,“ řekl Právu generálmajor Ivo Střecha, šéf sekce rozvoje sil ministerstva obrany.

Fond podporuje vdovy po padlých i vojáky s rakovinou

Domácí

Odolné Česko

Podle něj mise nebyly špatné pro vojáky, kteří se naučili fungovat v mezinárodním prostředí a často se utužili ve skutečném boji.

„Určitě to vojáky posunulo v jejich vojenství, ale neposunulo to armádu ve schopnosti bránit republiku. Už jsme se přestali připravovat na konvenční konflikt, protože jsme si mysleli, že mír bude všude a že budou jen drobná ohniska, která budeme hasit,“ poznamenal Střecha.

Generálmajor Střecha dodal, že hlavně konflikt na Ukrajině armádě otevřel oči. Poté, co se NATO stáhlo z Afghánistánu, česká armáda má vojáky v misi v africkém Mali, kde je okolo 120 vojáků, a v pobaltských zemích.

Armáda nakoupí děla za 8,5 miliardy

Domácí

Velení armády už loni začalo připravovat obrovské cvičení pod názvem Odolné Česko, už proběhly dvě fáze a poslední třetí začala právě v těchto dnech. Na generálním štábu už v lednu začalo cvičení, při němž si důstojníci vyzkoušeli postupy při případném konvenčním útoku. Poté proběhlo další cvičení s veliteli pozemních, vzdušných a kybernetických sil a také s řediteli podpůrných agentur, jako je zdravotnická či logistická.

„Cvičení proběhlo hlavně proto, abychom věděli všichni, co máme dělat, aby na každé úrovni bylo každému jasné, co je jeho úkolem, komu podléhá a koho řídí. A to nejen v armádě, ale i jaké má vztahy s jinými ministerstvy a také v Alianci,“ řekl Střecha. Armáda se v roce 2020 vrátila k třístupňovému velení. K taktickému a strategickému stupni přibyla prostřední operační úroveň, z níž velení armády řídí jednotlivé operace.

FOTO: Červené barety – armáda přichystala výstavu o výsadkářích

Domácí

Během cvičení vojáci zjistili, že leckde vázne koordinace a že je nedostatečné technické, tedy počítačové vybavení. „Hlavně u všech kybernetických utajovaných systémů pro přenos dat jsou požadavky na bezpečnost stále vyšší a tam nás čeká nekončící práce,“ uvedl generál.

Český lev, Hradba a Ample Strike

Nešlo jen o simulaci přípravy na válečný stav, ale i o reálné akce. „Vyzkoušeli jsme si to i při přesunu amerických vojsk do Maďarska v květnu, kdy jsme si prověřili, že nám to funguje a že máme dobře nastavené součinnostní vazby s ministerstvem vnitra, zdravotnictví nebo dopravy,“ dodal Střecha.

Celé cvičení teď vrcholí v září a říjnu obrovským pozemním cvičením Český lev, kterého se podle Střechy zúčastní až pět tisíc vojáků skoro ve všech vojenských prostorech. Mezinárodní cvičení letectva Ample Strike už probíhá a tisícovka záložáků bude cvičit pod názvem Hradba.

FOTO: Slavnostní nástup armády k ukončení mise v Afghánistánu

Domácí

Námětem cvičení je podle Střechy ohrožení jednoho nejmenovaného aliančního státu. „Není to o ohrožení teritoria ČR. Kdybychom měli kopat zákopy v Ostravě, tak je Aliance mrtvá. Ale jde o zvládnutí konfliktu v prvotní fázi, kdy někde vznikl problém,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám