Hlavní obsah

Fond podporuje vdovy po padlých i vojáky s rakovinou

Právo, dan

Už šest let existuje Vojenský fond solidarity na pomoc rodinám pěti vojáků, kteří zemřeli po útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu. Fond sice dál nezapomíná na vdovy a sirotky po padlých vojácích v zahraničních misích, ale těžiště pomoci se přesunulo na domácí půdu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Generálka Lenka Šmerdová. Archivní foto

Článek

Podle předsedkyně výboru fondu generálky Lenky Šmerdové loni poslali přes 600 tisíc devíti rodinám vojáků, kteří se dostali do úzkých hlavně kvůli zákeřné nemoci nebo kvůli tragické nehodě.

„Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech a také po vojácích, kteří stejně jako ostatní trpí rakovinou nebo leukemií,“ řekla generálka.

Senioři bez domova mají v Praze nový Přístav. Je tu klid a čisto, pochvalují si

Domácí

Fond pomohl např. dvěma vdovám, které se po náhlém úmrtí manželů–vojáků, dostaly do finanční nouze, než bylo vypořádáno dědictví. Fond také přispěl několika rodinám, jejichž živitelé zůstali po zranění v Afghánistánu nebo po dopravní nehodě na vozíčku.

Na pomůcky

„Přispěli jsme jim na rehabilitační pomůcky. Také jsme jim pomohli upravit jejich domy na bezbariérové, což jim usnadnilo život,“ uvedla Šmerdová.

Na přebudování vstupní části domu a sociálního zařízení poslal fond 150 tisíc korun např. leteckému kapitánovi L. R., který sloužil čtvrt století na letišti v pražských Kbelích a který je po dopravní nehodě navždy odkázán na invalidní vozík. I přes hendikep se kapitánovi podařilo vrátit se částečně zpátky do zaměstnání. „Na letišti mu nabídli jinou práci, kterou zvládá i na vozíku,“ uvedla Šmerdová.

FOTO: Červené barety – armáda přichystala výstavu o výsadkářích

Domácí

Příspěvek dostala i pěstounská rodina, která si osvojila dítě po zemřelé vojačce a dostala se do finanční nouze. Fond za dobu existence vybral už skoro 34 milionů korun – loni šest a půl milionu – a rozdělil vojenským rodinám 14 milionů. „Loni byl kvůli covidu těžký rok. Přesto lidé stále pamatují na druhé, i když mají sami problémy,“ řekla Šmerdová.

Každý rok posílá fond pomoc na Vánoce sirotkům po vojácích padlých v misích i na cvičeních doma. „Nezaopatřených dětí máme nyní 25. Loni jsme jim k Vánocům poslali na přilepšenou 19 tisíc korun,“ uvedla generálka.

FOTO: Slavnostní nástup armády k ukončení mise v Afghánistánu

Domácí

Do fondu přispívají jednotlivci, hlavně vojáci, a také firmy. Jde zejména o zbrojaře, jako je Česká zbrojovka, STV Group nebo výrobce nožů Mikov. Každý rok několik stovek tisíc posílá i hokejová Sparta Praha.

Reklama

Výběr článků

Načítám