Hlavní obsah

ANO vzalo zpět rozhodnutí zrušit brněnské buňky. A zastavilo členství Faltýnkovi ml.

Novinky, Renáta Bohuslavová, Klára Beranová
Aktualizováno

Činnost tří brněnských organizací hnutí ANO v Židenicích, Starém Lískovci a v Černovicích se obnoví. Předsednictvo hnutí o tom rozhodl ve čtvrtek. Vedení strany rozhodlo i o pozastavení členství Jiřího Faltýnka, který je synem 1. místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Jiří Faltýnek

Článek

„Zrušení třech organizací neproběhlo procesně správně, proto se předsednictvo rozhodlo to usnesení revokovat,” sdělil manažer hnutí Jan Richter (ANO).

Ke zrušení organizací v Židenicích, Starém Lískovci a Černovicích došlo v březnu. Důvodem bylo podle vedení strany jejich napojení na různé pochybné skupiny mimo hnutí.

V brněnském ANO to vře kvůli kontaktům se Švachulou, tři organizace skončily

Domácí

Zrušením organizací zároveň automaticky došlo i ke zrušení členství 37 politiků z ANO. Ti ale odmítají jak napojení na pochybné skupiny, tak i jakékoliv nekalé kontakty s bývalým místostarostou a radním na radnici Brno-střed Jiřím Švachulou, který je obviněn z korupce v souvislosti s údajným ovlivňováním zakázek na radnici Brno-střed.

Státní zástupce obžaloval exradního Švachulu, spis přivezl v taškách na kolečkách

Krimi

Zrušení organizací podle dřívějších informací inicioval bývalý brněnský primátor za ANO Petr Vokřál.

Spravedlivé rozhodnutí 

Podle advokáta Radka Ondruše, který členy ze tří zrušených brněnských organizací zastupuje to bylo jediné spravedlivé rozhodnutí. „Jak pro hnutí, tak pro naše klienty,” sdělil Novinkám.

Podle něho už  také ANO nezruší plošně jakoukoli ze svých buněk. „Bude muset vyslechnout každého člena jednotlivě,” dodal Ondruš. Potom se podle něho rozhodne, zdali zůstane ve straně či nikoli.

Švachula zůstane nadále ve vazbě. Mohl by utéct, obává se soud

Krimi

Faltýnek ml. z kola ven

Předsednictvo také vyhovělo žádosti Jiřího Faltýnka, který žádal o pozastavení členství v hnutí.

Faltýnek mladší je zastupitelem Brna a byl i ve vedení městské firmy Teplárny Brno. Před vyhlášením nouzového stavu kvůli koronaviru uvedl, že pozastaví členství v hnutí do konce roku. Zdůvodnil to tím, že se „chce zkoncentrovat po mediální masáži”. Média psala o tom, že ho policisté podezřívají z korupce a že u tepláren ovlivňoval zakázky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám