Hlavní obsah

ANO a SPD vyčítají pětikoalici trafiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozdělení místopředsednických křesel ve vedení Sněmovny vyvolalo přestřelku mezi koalicemi Spolu a PirSTAN s hnutím ANO a SPD, které jdou do opozice.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alena Schillerová, Jaroslav Faltýnek a Radek Vondráček po ustavujícím jednání poslaneckého klubu ANO

Článek

Podle budoucí opozice se pětikoalice chová nedemokraticky, protože chce rozdělit funkce ve vedení Sněmovny silou, a ne podle poměrného zastoupení. Koalice, které mají většinu 108 poslanců, se už v úterý dohodly, že šéfkou Sněmovny bude předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a další čtyři koaliční strany získají každá místopředsedu.

Další dvě křesla nabídly ANO (72 mandátů), ale SPD s 20 poslanci nechtějí dát nic. Přitom TOP 09 má ve Sněmovně 14 a Piráti 4 poslance.

Šéfka klubu ANO Alena Schillerová je nepříjemně překvapena, že by se mělo vedení Sněmovny rozšířit o jednoho místopředsedu na šest, protože Sněmovna, jejíž mandát skončil včera, měla jen pět místopředsedů. „Nevidíme žádný důvod pro vytvoření místa nového místopředsedy, protože to stojí čtyři miliony korun ročně,“ řekla Schillerová. Je to dáno nejen vyššími platy místopředsedů, ale i obslužným personálem, včetně aut a řidičů.

Podle ní se pětikoalice chová nedemokraticky, protože nectí poměrné zastoupení. „Koalice slibuje zeštíhlování státu, ale neodpovídá to realitě, protože tu koalice vytváří trafiky,“ řekla.

Kdo by měl být za ANO místopředsedou, Schillerová nechtěla říci. Rozhodnout by se mělo podle ní až na začátku listopadu. Podle informací Práva se o funkci hlásila Jaroslava Pokorná Jermanová, která v minulosti už byla místopředsedkyní Sněmovny, ale to na klubu ANO prý nesklidilo žádné nadšení. „Nejvíce ohlasů měli Jana Mračková Vildumetzová, Patrik Nacher a také Radek Vondráček, kterého se zastávalo hodně lidí,“ řekl Právu zdroj z klubu ANO.

Vondráček vyřazen z vyjednávacího týmu ANO. Hlasoval prý pro to sám

Domácí

Hnutí SPD se cítí zkráceno na svých právech, protože bez místopředsedy nebudou mít podle šéfa klubu SPD Radima Fialy informace o dění. „Cítíme to jako křivdu. Podle poměrného zastoupení, podle výsledků voleb tam jeden člen SPD patří,“ řekl Fiala.

Okamura: Spláchli nás do kanálu

Předseda SPD Tomio Okamura se rozhodnutí pětikoalice pokusí zvrátit. Její představitelé již dříve říkali, že nechtějí ve vedení Sněmovny zástupce extremistické strany. „Nenecháme se jen tak odšoupnout a vyhodit půlmilionu hlasů voličů do kanálu, jak si přeje pětikoalice,“ dodal Okamura. Podle něj je diskriminací, když TOP 09, která má 14 poslanců, získá post šéfky Sněmovny a Piráti se čtyřmi mandáty místopředsednické křeslo.

Ve vedení Sněmovny má za Piráty zasednout místopředsedkyně Olga Richterová. Šéf STAN Vít Rakušan řekl, že za hnutí bude místopředsedkyní nejspíš Věra Kovářová. ODS zatím kandidáta neoznámila.

Na rozdělení výborů ale panuje shoda. Koalice Spolu (71 poslanců) má stejně jako ANO získat vedení šesti výborů. PirSTAN tři a SPD dva. Opozici nabídne koalice vedení mandátového a imunitního výboru. ANO si podle Schillerové řeklo o hospodářský, rozpočtový, sociální, školský, ústavně-právní, zdravotní a zemědělský výbor.

Reklama

Výběr článků

Načítám