Hlavní obsah

Američané ocenili statečnost českého vojáka, který padl v Afghánistánu

Právo, Ludmila Žlábková

Bronzovou hvězdu, jedno z nejvyšších vojenských vyznamenání Spojených států, předali v pátek zástupci amerického velvyslanectví in memoriam rodině Tomáše Procházky. Zemřel loni v Afghánistánu po útoku místního vojáka.

Američané ocenili statečnost českého vojáka, který padl v AfghánistánuVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

K slavnostnímu aktu předání vyznamenání došlo v Centru vojenské kynologie v Chotyni na Liberecku, kde český psovod před odjezdem na svou čtvrtou misi sloužil.

„Toto vyznamenání patří mezi tři až čtyři nejdůležitější a uděluje se pouze za bojový kontakt a za odvahu v boji,“ řekl vojenský atašé velvyslanectví USA Roger Bowman, který za dva roky, které v Česku působí, zatím podobné vyznamenání jinému Čechovi nepředával.

„Jsme na to vyznamenání hrdí, ale je to ztráta syna. Je to stále moc těžké, pořád to bolí,“ řekla o slavnostním aktu pohnutým hlasem Krista Procházková, matka zemřelého vojáka. Její syn byl již dříve in memoriam povýšen do hodnosti štábního praporčíka, letos mu prezident Miloš Zeman udělil medaili Za hrdinství.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Bronzovou hvězdu, významné americké vojenské vyznamenání, převzali rodiče zesnulého psovoda Tomáše Procházky.

„Vážíme si, když se můžeme zúčastnit třeba nějakých akcí, na kterých se cvičí psi. Tedy akcí, které byly synovým zaměstnáním. My na to rádi jezdíme, protože to patřilo k němu,“ připojil se otec Pavel Procházka a dodal, že oba s manželkou oceňují, jak se k nim zástupci české armády chovají.

Útok přišel z vlastních řad

Tomáš Procházka zemřel poté, co příslušník afghánských ozbrojených sil Vahidulláh Chán na afghánské základně Šindánd v provincii Herát začal uvnitř základny střílet na auto Toyota Hilux, v němž se v tu chvíli pohybovali tři čeští vojáci. Útok byl zcela nečekaný, ze vzdálenosti asi 80 až 100 metrů. Dva příslušníci speciálních sil seděli v kabině, při útoku byli lehce zraněni. Procházka jel se svým psem na korbě a to se mu stalo osudným.

Foto: Armáda České republiky

Vojenský kynolog Tomáš Procházka

Útočník byl zatčen a vzat do vazby západních sil. Krátce poté, co byl vrácen afghánským jednotkám, zemřel. Vojenská policie začala v souvislosti s jeho úmrtím trestně stíhat čtyři lidi a obvinila je z přečinu neoznámení trestného činu. V uplynulých dnech žalobce jejich stíhání zastavil.

Stíhání čtyř českých vojáků kvůli smrti Afghánce bylo zastaveno

Domácí

„Je mi nesmírnou ctí, že jsem mohl být velitelem útvaru, do něhož patřil Tomáš. Jeho úspěchy i jeho povaha nám všem slouží vzorem. Jak tu již bylo řečeno, někdy nám tyto oběti připadají zbytečné, ale nikdy nejsou,“ uvedl v průběhu ceremoniálu brigádní generál Zoltán Bubeník a zmínil, že podobná ocenění nejsou pro zahraniční vojáky obvyklá.

Foto: Michael Polák, Právo

Bronzová hvězda

„I když bolest a vědomí, že už není mezi námi, to nevykoupí, je to nesmírné ocenění a vzdání holdu celé zdravotnické službě armády a speciálně vojenské kynologii. Všichni si uvědomujeme, že unikátní spojení člověka a psa v jednu bytost zabraňuje mnohokrát mnohem větším ztrátám, k nímž by docházelo v přímém boji,“ vzdal čest památce Tomáše Procházky Bubeník.

Celkem bylo za posledních 16 let v Afghánistánu zabito 14 českých vojáků a více než stovka jich byla zraněna.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Přílet vojenského speciálu s ostatky kynologa Tomáše Procházky na vojenské letiště ve Kbelích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám