Hlavní obsah

Prezident nepodpoří vládu opřenou o přeběhlíka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus po pátečním zhruba hodinovém jednání se zástupci KDU-ČSL řekl, že při sestavování nové vlády podpoří pouze dohodu dvou, tří nebo čtyř stran, která přinese dlouhodobé a stabilní řešení. Vyloučil jmenování vlády, která by se opírala o hlas jednoho "přeběhlíka".

Článek

Prezident Klaus dal najevo, že nepřistoupí na sestavení vlády, která získá křehkou podporu získáním 101. hlasu poslance, který přeběhne k politickým rivalům.

"Nekývl bych na řešení, které by se mimo dohodu politických stran pokusilo 'uloupnout' poslance na tu či onu stranu," řekl prezident po jednání s lidovci s tím, že dohoda stran má vést buď ke stabilní vládě, nebo k předčasným volbám.

"Vylučuji tedy, že bych akceptoval nějaký obchod s jedním hlasem doleva či doprava, nahoru či dolů. Takto vzniklé stojednotkové řešení považuji za necestu vpřed," uvedl Klaus

Na dotaz, zda by tedy nejmenoval kabinet založený na 101 hlasech, o němž hovoří předseda ČSSD Jiří Paroubek, prezident řekl, že jde o obecný princip, který nebude spojovat s žádným jménem.

KDU-ČSL nechce z voleb duel Paroubka a Topolánka

Lidovce na páteční schůzce reprezentovali úřadující předseda Jan Kasal a předsedkyně poslaneckého a senátorského klubu Vlasta Parkanová a Ludmila Müllerová.

Také zástupci KDU-ČSL vidí východisko v dohodě stran, která ale nesmí být závislá na vůli komunistů. "I pro nás by bylo obtížné se smířit se situací, že by v České republice vládla čtyři roky vláda, která by se opírala o hlas přeběhlíka," řekl Kasal. Lidovci se řídí závazkem, že nevstoupí do žádné vlády závislé na KSČM, ani takový kabinet nebude podporovat či tolerovat.

Kasal souhlasí s tím, že prezident někomu svěří výběr nové vlády až po senátních a obecních volbách na konci měsíce. "Ani my si nepřejeme, aby tyto volby se staly referendem, jestli je lépe dát hlas Jiřímu Paroubkovi, nebo Mirku Topolánkovi," poznamenal.

Zástupci dalších stran přijdou na Hrad příští týden

Příští týden chce hlava státu přijmout zástupce dalších sněmovních stran, aby s nimi konzultoval postup při sestavování nové vlády poté, co kabinet Mirka Topolánka (ODS) nezískal ve Sněmovně důvěru.

Špičky ODS přijdou na Hrad v pondělí odpoledne. Zastupovat je bude předseda Mirek Topolánek a čtyři místopředsedové plus šéf poslanců ODS Petr Tluchoř. Topolánek to potvrdil Právu s tím, že jeden z místopředsedů se zúčastnit nemůže.

Termín návštěvy předsedy ČSSD Jiřího Paroubka zatím nebyl zveřejněn. Definitivní termín nemají domluvený ani komunisté. "Počítáme, že koncem příštího týdne," řekl ve čtvrtek Právu místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Zástupci Strany zelených půjdou za Klausem v úterý. "Jdeme si více poslechnout prezidentovy návrhy než mluvit. Naším ideálem je ale poloúřednická vláda a předčasné volby," řekl Právu předseda zelených Martin Bursík.

Reklama

Výběr článků

Načítám