Hlavní obsah

Komunisté podpoří ČSSD při volbě šéfa Sněmovny

Právo, Novinky, ČTK, gö, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Komunisté v úterý oficiálně jednali s poslaneckým klubem ČSSD. "Potvrdili jsme, že nebudeme nikoho kandidovat na předsedu Sněmovny, že nepodpoříme nikoho z ODS a že jsme ochotni dát hlas kandidátu ČSSD," uvedl v pátek na dotaz Práva předseda KSČM Vojtěch Filip. Jméno kandidáta soc. demokracie jim však údajně nikdo zatím nesdělil.

Článek

Podle šéfa komunistů o žádná oficiální jednání ze stran tvořící se vládní koalice nebyli požádáni. "Sondáže napříč stranami však probíhají," poznamenal. "Zatím jsem nezaznamenal, že by někdo z nás chtěl podpořit vládu složenou tímto způsobem," prohlásil Filip na adresu rodící se trojkoalice.

Vyjádření Mirka Topolánka, že tvořící se vládě sám dává šanci 50:50, vnímá Filip jako signál, že začala vznikat velká koalice. "Je víc spekulací než reálných kroků," zhodnotil stav na politické scéně. [celá zpráva]

Soc. dem. se obává, že by komunisté mohli výměnou za křeslo místopředsedy Sněmovny pro sebe podpořit právě Němcovou, protože při tajné volbě se nedá zjistit, kdo komu dal hlas.

Schůze Sněmovny neskončí, dokud nezvolí své vedení

Sněmovna bude v následujících dnech či týdnech připomínat vatikánské konkláve volící papeže. Dokud si totiž poslanci nezvolí nového předsedu, nemohou své ustavující jednání ukončit. S tím rozdílem, že zatímco kardinálové jsou zavřeni, dokud se na svém novém představeném neshodnou, poslanci nebudou v pohybu nijak omezováni.

Ukončení ustavující schůze je přitom pro další vývoj v ČR důležité, neboť bezprostředně po něm musí podle ústavy podat demisi Jiří Paroubek se svým týmem a vítěz voleb Mirek Topolánek teprve bude moci oficiálně vytvořit vládu novou.

Paroubek již oznámil, že požaduje post předsedy Sněmovny pro ČSSD, navrhl, aby jím zůstal Lubomír Zaorálek. Pokud jej nedostane, bude ČSSD blokovat ustavení nové vlády. [celá zpráva]

Situaci ODS komplikuje, že jeden její poslanec, Miloš Patera leží v nemocnici [celá zpráva]

Jednání se může táhnout

Fakt, že roli předsedajícího bude svolavatel schůze Lubomír Zaorálek (ČSSD) možná hrát delší dobu, než je obvyklé, připouštějí právníci ve Sněmovně. Podle soc. dem. experta Zdeňka Jičínského se schůze bez dopředu sjednané dohody může prodloužit. Přesto, jak řekl Právu, se domnívá, že "ani jedna z velkých stran v parlamentu nebude mít zájem záležitost nějak táhnout". Trvá na tom, že dokud nebude volba předsedy úspěšná a nebudou zvoleni minimálně dva místopředsedové a ustaveny výbory, pak nemůže schůze být ukončena. A nebude tedy povinná demise vlády.

S tím souhlasí i jeho politický oponent, místopředseda ODS Ivan Langer. "Schůze může být jen přerušena a bude třeba jednat," řekl Právu. Ten se ale na rozdíl od Jičínského domnívá, že průtahy jsou pro soc. dem. výhodou.

"Paroubek podle mě sází na to, že bude u moci tak dlouho, dokud se Sněmovna neshodne na předsedovi," tvrdí Langer, který je přesvědčen, že Paroubkova vláda již ztratila legitimitu vládnout a každá jiná bude legitimnější.

S jiným možným výkladem jednacího řádu přišel včera pro ČTK Langrův stranický kolega Marek Benda. Podle něho by by bylo možné schůzi ukončit i po neúspěšné volbě předsedy. "Dokážu si představit, že by i kolem tohoto mohl být spor," řekl, ale vzápětí připustil, že nebude-li Sněmovna schopna zvolit předsedu, schůzi nejspíš přeruší, ale neukončí.

Reklama

Související články

Topolánek už začal pohřbívat trojkoalici

Předseda ODS Mirek Topolánek ještě ani nesestavil svoji koaliční vládu, a už ji začal pohřbívat. "Šanci tomu dávám tak 50 : 50, podle prozatímních vyjádření...

Výběr článků

Načítám