Hlavní obsah

Koalice si rozdělila posty, ve vládě mají být tři ženy

Novinky, ora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Koaliční strany se v pátek ráno dohodly na konečném znění programu a také na rozdělení a obsazení ministerstev. ODS bude mít ve vládě deset postů, lidovci a zelení po třech. První ženou v čele vojenského resortu se tak podle informací Práva stane Vlasta Parkanová (KDU-ČSL), jež obsadí post ministryně obrany. Koalice původně na post ministra kultury navrhla dosavadního ministra dopravy Milana Šimonovského. Ten to ale odpoledne odmítl a sám navrhl, aby tuto funkci dostala lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová.

Článek

O tom, zda ministerstvo dostane Šojdrová nebo Šimonovský, rozhodne ještě celostátní výbor KDU-ČSL.

O Šojdrové se spekulovalo jako o budoucí ministryni školství. "Školství je oblast, které jsem se věnovala a chtěla bych se věnovat i nadále. Ale oblast kultury je pro mě stejně důležitá a zajímavá," řekla Právu.

Ve vládě by tak měly zasednou tři ženy, dvě z toho by byly z řad křesťanských demokratů.

Dvě ministerstva zaniknou

ODS, KDU-ČSL a Strana zelených zruší ministerstvo pro místní rozvoj a ministerstvo informatiky. Naopak zřídí post ministra bez portfeje pro evropské záležitosti.

Parkanová byla k informaci o svém působení na ministerstvu obrany skoupá. "Rozhodující bude stanovisko mých kolegů z vedení KDU-ČSL, jež se sejde v neděli," sdělila poslankyně Novinkám. Již dříve se vyjádřila, že v Evropě je více žen ve vedení ministerstev obrany. Příkladem uvedla finskou a franocuzskou šéfku vojenského resortu.

Šokován byl z některých jmen některých ministrů šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik. "Oni si snad z lidí dělají legraci," sdělil Novinkám v reakci na jména Šimonovského a Parkanové Kováčik.

Více si o reakcích levicových politiků na možnost první ministryně obrany v ČR přečtete zde.

KDU-ČSL obsadí ministerstva zemědělství a venkova, kultury a obrany, zelení dostanou post ministra životního prostředí, školství a vedení legislativní rady vlády. Ostatní křesla obsadí ministři ODS. 

Šéf lidovců Miroslav Kalousek tvrdil, že špičky stran jednaly zejména o programové části. Podle něj si politici "nerozdělovali pašalíky".

Jména ministrů nové vlády podle informací Práva:
premiérMirek Topolánek (ODS)
vicepremiér a ministr práce, sociálních věcí a rodinyPetr Nečas (ODS)
vicepremiér a ministr zemědělství a venkovaMiroslav Kalousek (KDU-ČSL)
vicepremiér a ministr životního prostředíMartin Bursík (SZ)
financeVlastimil Tlustý (ODS)
vnitroIvan Langer (ODS)
zahraničíAlexandr Vondra (ODS)
evropské záležitostiPetr Gandalovič (ODS)
dopravaAleš Řebíček (ODS)
průmyslMartin Říman (ODS)
zdravotnictvíTomáš Julínek (ODS)
spravedlnostJiří Pospíšil (ODS)
obranaVlasta Parkanová (KDU-ČSL)
kulturaMilan Šimonovský  nebo Michaela Šojdrová (oba KDU-ČSL)
školstvíDana Kuchtová (SZ)
šéf legislativní rady vládyFrantišek Korbel (SZ)

Topolánek mírnil svá slova o mizivých šancích vlády

Možnost vzniku středopravicové vlády ODS, KDU-ČSL a zelených skepticky nedávno glosoval i předseda ODS Topolánek, jenž je pověřený prezidentem Václavem Klausem k sestavení nové vlády. V Hospodářských novinách dal Topolánek stovkové koalici šanci 50:50, důvodem je podle něj odpor soc. dem. k přítomnosti lidovců v jeho kabinetu. [celá zpráva]

V pátek však předseda ODS řekl, že vytrhnutí jedné věty z kontextu bylo "nekorektní". Podle něj se snažila koalice předložit "hodnověrný projekt". Topolánek doufá, že ve Sněmovně zvedne pro vládu ruku alespoň 101 poslanců. Jeho slova podpořili i Kalousek se šéfem zelených Martinem Bursíkem. 

V pátek se sejdou i Topolánek s Paroubkem

Další schůzku ke vznikající vládě mají na odpoledne naplánovanou i šéfové ODS a ČSSD Mirek Topolánek a Jiří Paroubek.

Poprvé veřejně oznámili termín společné schůzky i Topolánek s Paroubkem. Předchozí dvě setkání mezi čtyřma očima byla pečlivě utajovaná. Byť jsou rozhovory podle obou protagonistů "korektní a profesionální", podporu vládě se jim zatím nepodařilo vyjednat. Důvodem pro rozhovory představitelů nové koalice a ČSSD, jež reálně uvažuje o odchodu do opozice, je povolební pat, kdy ODS, KDU-ČSL a zelení mají 100 hlasů ve Sněmovně, stejným množstvím disponují i levicové ČSSD a KSČM.

Sociální demokraté dále plánují jednání předsednictva, které by mělo stanovit strategii pro další pokračování rozhovorů s ODS.

V soc. dem. sílí odpor vůči stovkové koalici ODS, KDU-ČSL a zelených. Trnem v oku jsou ČSSD především lidovci Miroslava Kalouska. Sociální demokraté vyčítají KDU-ČSL její chování během krize Grossovy vlády, podle ČSSD se snažili Kalousek a spol. vládu rozbít.

ČSSD se tak spíše kloní ke vzniku menšinové vlády ODS, nebo ODS se zelenými, které by však soc. dem. nedala bianco šek k vládnutí. Předseda ČSSD Paroubek se již na konci minulého týdne vyjádřil, že by nový kabinet neměl zavést rovnou daň, a měl by zachovat nově přijatý Zákoník práce.

Anketa

Dá Sněmovna důvěru vládě ODS, KDU-ČSL a zelených?
ano
22,2 %
ne
77,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13092 čtenářů.

Reklama

Související články

Topolánek a Paroubek se v noci tajně sešli

Předseda ODS Mirek Topolánek a šéf ČSSD Jiří Paroubek se podle informací Práva sešli v neděli pozdě večer. Schůzka údajně skončila až po půlnoci. Na poslední...

ČSSD připustila podporu Topolánkově vládě

Předsedové ODS a ČSSD Mirek Topolánek a Jiří Paroubek v neděli večer na utajené schůzce nedospěli k žádné dohodě. Paroubek ale po jednání připustil, že by ČSSD...

Výběr článků

Načítám