Hlavní obsah

Poslanci v Peru: Devět dnů, tři čtvrtě milionu

Právo, ada, nig

TOP 09 se nelíbí květnová cesta pětice poslanců sněmovního kontrolního výboru do Peru, kdy navštívili kultovní místo Inků Machu Picchu. A spolu s nimi také šéf Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala, který byl součástí delegace.

Foto: Petr Horník, Právo

Machu Picchu v Peru

Článek

První místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová proto navrhne na schůzi dolní komory bod, který by se cestou zabýval. „Budu chtít vědět, co delegace kontrolního výboru dělala ve 2700 metrech nad mořem za veřejné peníze,“ napsala v tiskové zprávě.

Na adresu NKÚ i poslaneckých kolegů dodala, že instituce, které mají dohlížet na hospodárné zacházení s veřejnými prostředky, samy dělají úplný opak. Na cestu upozornil server iRozhlas, podle něhož pětičlenná delegace zamířila za turistikou.

NKÚ se proti reportáži ohradil. Kala v písemném stanovisku uvedl, že pro osobní volno byl vyhrazen jeden z devíti dnů pracovní cesty a veškeré náklady s návštěvou Machu Picchu hradil ze svého. Lístek na Machu Picchu si sami podle serveru zaplatili také poslanci.

Sněmovna podle pravidel hradí dopravu včetně místní, ubytování, stravné, pojištění, tlumočení. Podle platového zákona mají zákonodárci nárok na dvaapůlkrát vyšší diety než zaměstnanci, což v případě Peru činí 125 dolarů na den, tedy zhruba 2900 Kč.

Cestu delegace výboru, kterou doprovázel místopředseda dolní komory Tomáš Hanzel (ČSSD), schválil už v prosinci sněmovní organizační výbor, kde jsou zastoupeny všechny frakce. Odhadované náklady činily 750 tisíc korun.

Nevšední zážitky

Podruhé prošla cesta stejným výborem v polovině března s tím, že posvětil prodloužení délky cesty na devět dní kvůli leteckému spojení. A také členy delegace, kterými byli šéf výboru Roman Kubíček (ANO), místopředseda Vojtěch Munzar (ODS) a členové Přemysl Mališ (ANO) a Ivana Nevludová (dříve SPD).

Na programu měli poslanci a šéf NKÚ jednání s předsedou parlamentu, zástupci Ligy přátelství Peru – ČR, ministerstva financí a s šéfem kontrolního úřadu či s komunálními politiky a pracovníky finanční správy v hlavním městě Limě.

Poslanci nebyli prvními zákonodárci, kteří využili cesty do Peru k návštěvě památného místa. Obdobné zážitky si přivezli členové zahraničního výboru v roce 2004, jejichž cesta přišla na 1,2 milionu Kč. V roce 2010 zamířila do Peru delegace sněmovního petičního výboru.

I mezi letošními cestami poslanců a senátorů jsou vzdálené destinace. Jen před pár dny se vrátila skupina senátorů z Chile, kde program zahrnoval ve­dle jednání třeba návštěvu města Antofagasta, v jehož okolí Evropská jižní observatoř (ESO) provozuje obří teleskopy. Zkušenosti v místě sbírali senátoři Václav Hampl (za KDU-ČSL), Jiří Drahoš (klub STAN), Jiří Dušek (ANO), Hana Žáková (STAN) a Petr Orel (Senátor 21).

Poslanci letos vyjedou např. do Mexika, Číny, Vietnamu, Maroka či Jordánska. Sněmovna má na své zahraniční cesty pro letošek stejně jako v uplynulých letech 30 milionů korun, Senát 13 milionů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám