Hlavní obsah

Bloomberg: Východ Evropy předběhne v životní úrovni jih

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř čtyři dekády po rozpadu Sovětského svazu by měla přeskočit životní úroveň v zemích, jež se vymanily z sféry jeho vlivu, úroveň jižního křídla Evropské unie, upozornila agentura Bloomberg.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní město Litvy Vilnius. Pobaltská republika do roku 2029 podle prognózy MMF dožene v ekonomické výkonnosti Itálii.

Článek

Hrubý domácí produkt na hlavu ve Slovinsku přepočtený podle parity kupní síly v roce 2029 překoná úroveň Itálie, vyplývá z posledních projekcí Mezinárodního měnového fondu. Litva se dostane podle tohoto ukazatele na stejnou úroveň s Itálií a Polsko se jí bude poměrně těsně blížit.

Španělsko uvedené země překonají podle tohoto ukazatele dokonce o několik let dříve. Slovinsko a Litva již kopírují úroveň Španělska nyní, Poláci jsou o něco níže. Růstové křivky Slovinka, Litvy a Polska mají prakticky stejný stoupavý tvar, u Itálie a Španělska jsou plošší.

Podíl české ekonomiky v EU za dobu členství mírně vzrostl

Ekonomika

Analýza Bloombergu zahrnuje jen zmíněných pět zemí a nezmiňuje Česko. Ale podle letošních dat MMF jsme v uvedeném ukazateli HDP velmi těsně za Litvou, Slovinci mají určitý náskok.

Portugalsko až za námi

Ukazatel HDP na hlavu podle parity kupní síly se vyjadřuje v tzv. mezinárodních dolarech. U Česka je 50 475, u Litvy 50 600 a u Slovinska 52 641. U Itálie je nyní 56 905 a u Španělska 52 012 dolarů. Portugalsko a Řecko jsou v tomto ukazateli už teď za Českem s hodnotami kolem 47, respektive 41 tisíc u Řecka. Pro srovnání, u sousedního Německa je to vysokých 67 tisíc.

Měření životní úrovně či kvality života je samozřejmě složitější socioekonomická disciplína, HDP na hlavu je ale klíčový srovnatelný ukazatel, který o něčem vypovídá.

Čísla podle Bloombergu potvrzují, že mladší členové Evropské unie přeci jen postupně dohánějí úroveň bohatšího západu. Pomohl přístup na společný trh i zahraniční investice, na druhou stranu ale hraje roli i poněkud slabší ekonomický růst Itálie.

Bohatnutí východních zemí má několik důsledků. Například se v některých případech mění a otáčí proud přílivu a odlivu pracovníků za vyššími mzdami, uzavírá Bloomberg.

MMF zchladil česká očekávání. Prognóza je výrazně pesimističtější

Ekonomika

Výběr článků

Načítám