Hlavní obsah

Fico v projevu ke konci války rozjel kritiku EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slovenský premiér Robert Fico (Směr) vystoupil ve středu s projevem k 79. výročí ukončení druhé světové války na bratislavském památníku Slavín, kde je pohřbeno téměř 7000 vojáků Rudé armády. Zkritizoval v něm Evropskou unii, že není schopná nabídnout mírový plán pro Ukrajinu, na kterou útočí ruská armáda.

Foto: Facebook Roberta Fica

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

„Evropská unie přece vznikla jako mírový projekt. Jsem velmi zklamaný z Evropské unie, že není schopna nabídnout smysluplný mírový plán pro tento konflikt, který momentálně na Ukrajině probíhá,“ řekl Fico projevu, který vysílal živě na svém facebookovém profilu.

Absenci mírového plánu pro Ukrajinu označil předseda slovenské vlády za velký projev slabosti EU. „Obrovská, ekonomicky silná organizace se nedokáže postavit na vlastní nohy v otázkách zahraniční politiky,“ dodal Fico.

Slovenský premiér zopakoval, že jeho vláda chce uskutečňovat suverénní slovenskou zahraniční politiku orientovanou na všechny čtyři světové strany. „Svět nemá jen západ. Má i sever, jih a určitě i východ,“ dodal Fico.

Jako prd do Stromovky. Fico se posmívá solidaritě Slováků s Ukrajinou

Evropa

Předseda slovenské vlády také ve svém projevu opětovně řekl, že největší podíl na vítězství nad fašizmem měli vojáci Rudé armády.

Uvedl také, že Slovensko nebude souhlasit s vysláním vojáků na Ukrajinu. „Ať budou rozhodnutí některých představitelů Evropské unie jakákoli, Slovenská republika nebude nikdy souhlasit s tím, aby na území Ukrajiny vstoupil voják ze Slovenské republiky,“ prohlásil. Případné vyslání vojáků do ciziny je v kompetenci Bratislavy.

Pellegriniho nabídka

Zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini (Hlas) řekl, že Slovensko je připravené nabídnout Bratislavu pro mírová jednání pro ukončení války mezi Ruskem a Ukrajinou. Pellegrini to řekl u Památníku Slovenského národního povstání v Banské Bystrici.

Podle Pellegriniho se v souvislosti s válkou na Ukrajině začíná řinčet zbraněmi i v jiných částech Evropy a světa. „Mluví se o nasazení vojáků přímo do rusko-ukrajinské války. Mnozí připravují plány na válečný konflikt a diplomacie přitvrzuje svůj slovník,“ upozornil Pellegrini.

„Při tomto památníku chci jasně vyzvat, abychom řinčení zbraněmi co nejdříve nahradili mírovými jednáními, dokud nebude pozdě a celá situace se nevymkne z rukou. Mluvme o příměří, o mírových scénářích, aktivizujme diplomacii a zbraně vnímejme jako poslední krajní řešení,“ dodal příští slovenský prezident.

Pavel na Vítkově: Je to historický paradox, Německo podporuje mír a Rusko je agresor

Domácí

Výběr článků

Načítám