Hlavní obsah

V Rudolfinu zazněla Stabat Mater pro obnovu Notre-Dame

V Rudolfinu se v úterý večer uskutečnil benefiční koncert pro obnovu pařížské katedrály Notre-Dame. Ikonu francouzské gotické architektury minulé pondělí poničil rozsáhlý požár. Součástí je i dobrovolná sbírka.

Záznam: Benefiční koncert na obnovu katedrály Notre-DameVideo: ČTK

 
Článek

Velké pražské orchestry v čele s Českou filharmonií provedly Stabat Mater Antonína Dvořáka, taktovky se ujal hlavní hostující dirigent ČF Tomáš Netopil. Vstupné na koncert bylo dobrovolné.

Při požáru shořela střecha Notre-Dame a nic nezůstalo ani z věže nad křížením centrální a příčné lodě. Zřítila se i část klenby. Na místě pracují statici, kteří posuzují, zda konstrukce stavby vydrží.

Kromě českých filharmoniků se koncertu zúčastnil Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK, PKF - Prague Philharmonia a všechna kolektivní tělesa Národního divadla a Státní opery.

Foto: Gigarama.ru, ČTK/AP

Nad vyhořelými částmi se vytvoří kontrukce a střechu zakryje plachta.

V rámci koncertu byla vyhlášena i sbírka. Vyhlásilo ji Národní technické muzeum (NTM) za podpory ministerstva kultury, České filharmonie, pražského magistrátu a Univerzity Karlovy. Lidé mohou na opravu přispívat i prostřednictvím sbírky, kterou minulý týden vyhlásila Česká biskupská konference.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Francouzští hasiči zveřejnili nové záběry z hašení požáru katedrály Notre-DameVideo: Reuters

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) už dříve avizoval, že jeho úřad spolupracuje na uspořádání veřejné sbírky. Podle něj „finanční dary pomohou dobré věci a zachování kulturního symbolu pro další generace”. Číslo účtu nově zřízené sbírky na obnovu Notre-Dame je podle Duška 1159698550207/0100.

Číslo konta sbírky, kterou nedávno vyhlásila biskupská konference, je 5304779730/2700 a variabilní symbol 910770.

Reklama

Výběr článků

Načítám