Hlavní obsah

Vyhořelou katedrálu Notre-Dame ohrožuje déšť

Paříž

Silný déšť by mohl ještě více poškodit vyhořelou pařížskou katedrálu Notre-Dame. Podle architektů by mohl vést až k dalším sesuvům, uvedla stanice BBC. A protože silný déšť hrozí už v úterý večer, rychle se ji snaží zakrýt.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Zakrývání katedrály Notre-Dame

Článek

„Trámy už stojí, nepromokavou plachtu přivážejí,“ řekl hlavní architekt Notre-Dame Phillipe Villneuve stanici BFMTV a dodal, „lezci a lešenáři jsou už připraveni.“

Plánuje se, že se nad celou katedrálou postaví deštník, který by měl chránil stavbu během rekonstrukce. Jenomže tento deštník není hotov a hrozba deště je příliš vážná na to, aby se mohlo dál čekat.

Silně pršet má už v úterý večer, vydatné srážky se ale očekávají především ve čtvrtek, kdy je bude doprovázet i silný vítr.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Částečně zakrytá katedrála Notre-Dame

V klenbě jsou tři díry. Jedna vznikla po pádu věžičky – sanktusníku nad oltářem.

Zatím není jasné, jak přesně velké škody napáchal na statice budovy požár, protože vápencové bloky a vápenná malta jsou citlivé jak na oheň, tak na obvodu použitou k hašení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zkáza uvnitř katedrály Notre-DameVideo: Reuters

Kromě ochrany před deštěm je důležité také odstranit poškozené lešení, které složilo k opravám ještě před požárem. To však zabere celé týdny. Část lešení se bude muset rozřezat.

Reklama

Výběr článků

Načítám