Hlavní obsah

Počkáme. Já vyčkám. My si počkáme. Politici nechtějí Faltýnkovu kauzu komentovat

Právo, kab, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Politici dalších sněmovních stran jsou k policejnímu vyšetřování možného ovlivňování tendru na výběr nového dodavatele mýtného systému ve prospěch společnosti Kapsch, v němž je prověřována i role místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka, zdrženliví. Kauzu vesměs nechtějí komentovat a tvrdí, že je třeba vyčkat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek

Článek

Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček nechtěl kauzu nijak komentovat. „Je to živá kauza a informační exkluzivitu má Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Pokud se mě ptáte jako předsedy soc. dem., co na to říkám, tak o věci mám tak málo informací, že nemůžeme říkat, jaký bude další vývoj. Počkáme,“ uvedl pro Právo.

Předsedu poslaneckého klubu ČSSD Jana Chvojku informace znepokojily. „Aktuální zprávy o úkonech policie samozřejmě sleduji s velkým překvapením a znepokojením. Jako právník ovšem ctím zákonný postup a presumpci neviny, a proto nechci činit žádné ukvapené závěry. Již v minulosti jsme byli opakovaně svědky situace, kdy se nakonec závažné mediální spekulace nepotvrdily,“ řekl Právu.

Foto: Novinky.cz s ČTK

Karel Feix (vlevo) a Petr Rafaj

Rozhořčený Filip

Předsedu komunistů Vojtěcha Filipa otázka Práva, co na informace týkající se kauzy Kapsch říká, rozčilily. „Já vyčkám na názor orgánů činných v trestním řízení. Vy si myslíte, že je policistům a státním zástupcům příjemné, že se na ně vytváří mediální tlak? Myslíte si, že se cítí nezávislí, když tohle děláte? Počkám si, až se vyjádří oni,“ řekl Právu Filip.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Stejně tak se k informacím médií nechtěl vyjadřovat ani šéf SPD Tomio Okamura. „My si počkáme na závěry policejního vyšetřování. Protože se ukázalo, že celou řadu kauz nejdříve nafouknou média, udělají štvavé kampaně ve spolupráci s různými politickými protivníky, a potom se ukázalo, že skutek utek a že se vůbec nic nestalo,“ poznamenal pro Právo.

Není příliš časté, aby nějakému svědkovi zabavovali počítač pro analýzu
předseda Pirátů Ivan Bartoš

„Kauza je čerstvá dva dny, snažili jsme se ve Sněmovně získat nějaké informace, třeba od pana ministra Ťoka. Poslanci z hnutí ANO se nám smáli, ale dnes se ukazuje, že kauza je poměrně vážná. Není příliš časté, aby nějakému svědkovi zabavovali počítač pro analýzu,“ komentoval situaci šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Foto: Jan Handrejch, Právo

předseda Pirátů Ivan Bartoš

„Pokud tam bylo nějaké jednání mezi panem Faltýnkem a ředitelem ÚOHS, tak je to problematické. Já bych se ptal, z jaké funkce tam figuruje pan Faltýnek. Nám se pořád někdo vysmívá, že máme registr lobbistických kontaktů, ale my si tam schůzky zapisujeme a kdyby to pan Faltýnek někde vedl, a předpokládám, že z tak důležitých jednání by měly být zápisy, tak by mohl ukázat obratem, kde se setkali a co řešili,“ doplnil Bartoš.

Místopředseda STAN Vít Rakušan poznamenal, že informací má k případu zatím jen málo, navíc je čerpá pouze z médií, nikoliv z oficiálních míst.

„Nicméně tady máme úřad, který má za úkol kontrolovat rovnost a zákonnost hospodářské soutěže v rámci České republiky, a tento úřad by měl minimálně podléhat jakékoliv politické vůli. Takže schůzky exponovaných politických představitelů s šéfy tohoto úřadu v nějaké konkrétní kauze někde v hotelu prostě nebudí důvěru v to, že vše proběhlo tak, jak by mělo. Tedy že by Úřad pro ochranu hospodářské soutěže hodnotil věci nestranně,“ řekl novinářům.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda KDU-ČSL a místopředseda Sněmovny Jan Bartošek

Stejně tak i místopředseda lidovců Jan Bartošek si chce počkat na informace od policie. „Samozřejmě, došlo-li k ovlivňování hospodářské soutěže, tak je to závažná informace. Ale nemůžu k tomu dát stanovisko, dokud policie neřekne, co šetří, koho šetří a kvůli čemu,“ sdělil Právu.

První místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová zaspekulovala, že za zájmem policie o Jaroslava Faltýnka může být premiér Andrej Babiš. Faltýnek by měl podle ní složit mandát, pokud jej vyšetřovatelé z něčeho obviní.

„Jsou to závažná obvinění. Napadá mě několik věcí: na jedné straně je, že pan Faltýnek s panem premiérem údajně už nemají nejlepší vztahy, tak jestli se panu premiérovi nehodí ho postrašit, případně úplně odstranit,“ řekla Právu Pekarová.

„Pokud se ukáže, že by měl být obviněn z trestné činnosti, měl by se určitě vzdát mandátu, byť se to tu nenosí a máme už několik měsíců stíhaného premiéra,“ dodala první místopředsedkyně.

Málo informací, zní z ODS i ANO

ODS, jejíž vláda v roce 2013 padla právě po policejním zásahu na Úřadu vlády, je o poznání mírnější, co se vyjádření týče. „Informace jsou skutečně závažné, ale minimum z nich je z oficiálních zdrojů. Průběh vyšetřování budeme bedlivě sledovat a čekat na informace od policie a od státního zastupitelství,“ řekl Právu místopředseda ODS Martin Kupka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda ODS Martin Kupka

„Informace jsou zatím povrchní, těžko dělat nějaké soudy nebo závěry,“ míní poslanec za ANO a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. „Je to věc pana Faltýnka,“ řekla Právu poslankyně ANO Radka Maxová.

Policie podle dostupných informací zaznamenala dvě schůzky z listopadu 2017 v brněnských hotelích, kdy se Faltýnek sešel s šéfem české pobočky Kapsche Karlem Feixem a o hodinu později s předsedou ÚOHS Petrem Rafajem. Podle policie se při jednání dohodli, že „Faltýnek zařídí u Rafaje ovlivnění rozhodování ÚOHS ve prospěch společnosti Kapsch“. Feixe i Rafaje policie podezřívá z korupce.

Reklama

Výběr článků

Načítám