Hlavní obsah

Babiš se Zemanem ladil noty před cestou do Bílého domu

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na Pražský hrad dorazil v úterý odpoledne premiér Andrej Babiš (ANO). S prezidentem Milošem Zemanem probíral svoji březnovou cestu do USA, kde se má setkat s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Záznam: Briefing premiéra Andreje Babiše po schůzce s prezidentemVideo: ČTK

 
Článek

„Tématem byla i moje cesta do USA, prezident zdůrazňuje hlavně ekonomické zájmy ČR a Evropy,” řekl po hodinu a půl dlouhé schůzce Babiš.

Před jednáním Babiš novinářům řekl, že s Trumpem chce řešit také spolupráci v rámci NATO, obchodní vztahy s Evropskou unií, kybernetickou bezpečnost, situaci ve Venezuele i Sýrii.

„To považuji za klíčový problém, šest milionů uprchlíků v Jordánsku, Libanonu a Turecku,“ podotkl Babiš. Na přetřes by měly přijít i vztahy USA s Íránem, které jsou dlouhodobě na bodě mrazu.

„Chci znát názory pana prezidenta Zemana na tuto problematiku, je zkušený politik, proto jsem se k němu objednal,“ vysvětlil Babiš. O přijetí u Trumpa dlouhodobě usiluje i Zeman, zatím ale neúspěšně.

Po Babišovi prý prezident nechtěl, aby u Trampa lobboval. „Pan prezident byl rád, že to není termín můj, to je termín v Bílém domě pro Českou republiku. Pan prezident projevil radost, že jsme dostali tento termín,” prohlásil Babiš.

Premiér má do Bílého domu zavítat 7. března. Podrobný program cesty zatím nemá. Chce ale navštívit americké univerzity a centra umělé inteligence a setkat se i s dalšími politiky.

S prezidentem Zemanem v úterý řešili také volby do Evropského parlamentu a sestavování státního rozpočtu na příští rok. „Pan prezident mi doporučil, abychom se podívali na daňové výjimky, které byly v minulosti, jestli tam není prostor, zdůraznil nutnost investovat,” uvedl Babiš.

Vláda na příští rok plánuje rozpočet se schodkem 40 miliard. Momentálně hledá, kde vzít peníze. Babiš už dříve připustil zavedení digitální daně či vyšší zdanění tvrdého alkoholu a hazardu.

Reklama

Výběr článků

Načítám