Hlavní obsah

Přijměte do Česka 50 syrských sirotků, vyzývá TOP 09 Babišovu vládu

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Civilizovaná země by měla být schopna přijmout několik desítek dětí z uprchlických táborů, hlásá TOP 09. Předsednictvo strany v úterý oficiálně vyzvalo vládu premiéra Andreje Babiše (ANO), aby Česká republika přijala 50 syrských sirotků, jak navrhuje lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová. Babiš to striktně odmítá.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil a předseda poslaneckého klubu strany Miroslav Kalousek

Článek

TOP 09 chce téma otevřít ve Sněmovně v rámci debaty o migraci, která se má odehrát ve středu odpoledne. „Chceme, aby vláda přijala do ČR jako humanitární gesto děti bez doprovodu, které jsou v uprchlických táborech,“ uvedla v úterý na tiskové konferenci první místopředsedkyně topky Markéta Pekarová Adamová.

„Civilizovaná země by měla být schopna tohoto gesta. Jsme povinni pomoci lidem, kteří jsou v těžkých podmínkách,“ dodala.

„Nechceme, abychom svojí politikou vůči uprchlíkům dělali České republice ostudu před celým světem,“ řekl k tomu šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Česko je sebevědomá země, která nemusí mít strach přijmout 50 dětí
Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL

Na sirotky se chtějí ve středu ptát i poslanci hnutí STAN. „Sledujeme výkřiky premiéra Babiše, že nepřijmeme ani jedno dítě. Ministr Hamáček říká, že situaci vidí jinak, ale zároveň vidíme, že žádná oficiální iniciativa a žádost do ČR nepřišla,“ podotkl první místopředseda STAN Vít Rakušan.

Poslanci hnutí ANO prý o celé věci debatovat chtějí. „Podpoříme zařazení bodu na pořad schůze, aby se o tom mohlo diskutovat,” slíbil šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Přijmout 50 nezletilých syrských sirotků navrhla lidovecká europoslankyně Šojdrová. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek k tomu v úterý řekl, že Česko je sebevědomá země, která nemusí mít strach přijmout 50 dětí. „Je to záležitostí soucitu a milosrdenství,“ řekl.

Premiér Babiš v rozhovoru pro Právo odmítl přijmout byť jediného sirotka. Vysloužil si za to kritiku opozičních politiků. Rozdílný názor má i Babišův koaliční partner – ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám