Hlavní obsah

Hovězí jako luxus. Maso a uzeniny v Česku zdražují

Zahřát se poctivým hovězím vývarem vyjde letos v zimě výrazně dráž než loni. Přední hovězí s kostí, ze kterého se tradiční polévka vaří, zdražilo oproti loňsku téměř o třetinu. Hlouběji do kapsy musí lidé sáhnout i při nákupu drůbeže a vepřového. Vyšší ceny dělají potíže také majitelům restaurací. Problém se netýká jen Česka, ale celé Evropy.

Foto: Profimedia.cz

U řezníka.

Článek

Hovězí přední s kostí v obchodech průměrně zdražilo o 28 procent a kilo se prodávalo za 213 korun. Vepřová krkovice byla dražší o 18 procent a obvykle se prodávala za 118 korun za kilogram. Za kuřecí a krůtí řízky si kupující připlatil o 13, respektive 20 procent víc a platil kolem 120 korun za kilo. Vyplývá to z posledních dostupných údajů Českého statistického úřadu za říjen.

Nahoru šly i ceny uzenin. Šunkový salám podražil o víc než pětinu, o jednotky procent podražila za posledních pár měsíců i vepřová šunka, klobásy nebo salám Poličan. Mírně v průměru zlevnily pouze ryby, ovšem oblíbený pstruh také zdražil o dvacet procent.

A Česko není výjimkou. Především hovězí maso zdražilo i jinde v Evropě a také v USA. Podle amerického zpravodajského serveru NPR to souvisí s poklesem stavů dobytka, setrvale silnou poptávkou a také například vysokými cly na dovoz z Brazílie.

Zemědělci a potravináři v Česku také zdůvodňují zdražení hovězího omezenou nabídkou i nemocemi. Podle agrárního analytika Petra Havla je důvodů zdražování masa a uzenin víc, za hlavní dva ale považuje růst cen zemědělských surovin a zároveň růst spotřebitelské poptávky. „Spotřebitelé v Česku poté, co většině z nich vzrostly mzdy a zároveň odeznělo období mnohaprocentního zdražování všech potravin, mají na nákupy potravin více peněz, a za potraviny tedy také více utrácejí. Nejvíce je to vidět v případě hovězího, které podražilo zejména v první polovině letošního roku o desítky procent, a částečně i drůbežího,“ řekl Havel Novinkám.

„Zejména hovězí ale už patrně narazilo na cenový strop, přičemž výsledkem je pokles produkce hovězího a porážek skotu,“ dodal Havel.

Ke zmiňovanému růstu cen v živočišné výrobě je nicméně třeba dodat, že produkce živočišných komodit se po mnoho let v Česku nevyplácela a často byla ztrátová, což nemohlo trvat do nekonečna, upozornil.

Zdražování masa ovšem netrápí jen zákazníky v řeznictvích a supermarketech, ale také restauratéry. Vyšší ceny masa jsou jedním z důvodů nadále rostoucích cen v hospodách a restauracích. Podle statistiků byly v říjnu ceny stravovacích služeb o 4,4 procenta vyšší než loni. Nedávné průzkumy potvrdily, že lidé méně chodí na obědy do restaurací. To je pochopitelné, když obědy za pět let zdražily v průměru téměř o 60 korun. Oblíbené guláše, svíčkové nebo hovězí polévky tak zřejmě ještě o něco podraží.

Výběr článků

Načítám