Hlavní obsah

Zeman dorazil na výstavu Země živitelka

Novinky, zpe, kub
České Budějovice
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek dorazil na 45. ročník agrosalónu Země živitelka do Českých Budějovic. Na veřejnosti se naposledy ukázal na oficiální akci 8. srpna.

BEZ KOMENTÁŘE: Miloš Zeman na Zemi živitelce v Českých BudějovicíchVideo: Novinky

 
Článek

Zeman přijel do areálu výstaviště o půl desáté dopoledne. Během slavnostního zahájení 45. ročníku výstavy řekl, že udělí Řád Bílého lva bývalému ministerskému předsedovi a šéfovi někdejší Agrární strany Antonínu Švehlovi.

„Venkov a zemědělci jsou i politickou silou. Když se teď připomnělo 100. výročí naší nezávislosti, chtěl bych vzpomenout významného agrárního politika Antonína Švehly, který byl dvakrát ministerským předsedou, ministrem vnitra a zakladatelem Agrární strany,” řekl Zeman.

Záznam: Miloš Zeman navštíví výstavu „Země živitelka 2018“Video: Novinky

Uvedl, že by si přál, aby si lidé vážili politiků, kteří dokázali ve své době zemědělce podporovat i v politické rovině, nejen jako producenty potravin, ale jako tvůrce krajiny. „Proto bych chtěl oznámit, že 28. října udělím Antonínu Švehlovi in memoriam nejvyšší český řád, Řád Bílého lva první třídy,” oznámil prezident.

V projevu se zmínil o suchu, které sužuje Česko. Lidé proti němu podle něj mohou bojovat malými a velkými kroky. „Takovým maličkým krokem, který byl v mé kompetenci, bylo, že jsme v lánském parku obnovili zanedbaný rybník, který měl propustné dno. Ať to udělají všichni, kdo mají takovou možnost,” nabádal prezident.

Velkým krokem podle něj může být koridor spojující Labe s Odrou. Zeman kanál Dunaj–Odra–Labe prosazuje dlouhodobě.

Zeman ochutnával a dostal dárky

Zahájení zemědělské přehlídky se zúčastnil také například Zemanův předchůdce Václav Klaus, předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Prezident po své promluvě odešel s ostatními z pódia a opodál si ještě několik minut povídal s Klausem.

Zemana hlídala ochranka, novinářské dotazy nebyly možné. Pak nasedl do připraveného golfového vozítka, které řídil ministr Toman, a vyrazili spolu do jednoho z pavilónů.

Zeman se tam pozdravil s několika návštěvníky akce, zastavoval se u stánků, kde ochutnával potraviny, dostal také dárky a poslechl si cimbálovou muziku. Pak odjel se svou hradní skupinou, ve které byl například kancléř Vratislav Mynář a mluvčí Jiří Ovčáček, na oběd mimo areál výstaviště.

Prezident se na veřejnosti naposledy ukázal 8. srpna na letišti v Praze-Ruzyni při návratu ostatků tří vojáků padlých v Afghánistánu. O šest dní později na Hradě podle informací prezidentského mluvčího Jiřího Ovčáčka přivítal kardinála Dominika Duku.

Zatím poslední zahraniční cesta Zemana se uskutečnila 29. července, kdy vyrazil na Slovensko. Zde společně se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou jeli vlakem z Hodonína do Topoľčianek, aby oslavili letošní sté výročí vzniku Československa. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám