Hlavní obsah

Ví se kam, ale neví se kdy. Zemanův program do konce roku je nejasný

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čtyři zahraniční cesty - zatím s nejasným datem, oslavy státních svátků či návštěva výstavy Země živitelka, to jsou některé body programu prezidenta Miloše Zemana do konce roku. Na dotaz Novinek to uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Debata o programu hlavy státu se rozpoutala poté, co Hrad oznámil, že Zeman nechystá projev k výročí invaze 21. srpna 1968.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Německo, Slovensko, Čína a především Izrael. To je plán zahraničních cest pana prezidenta na září až listopad,” uvedl prezidentův tiskový mluvčí Jiří Ovčáček na svém Twitteru 17. srpna. Konkrétní termíny Hrad zatím neuvedl.

„Termíny z diplomatických důvodů oficiálně upřesňujeme až krátce před cestou. Pro orientaci: září SRN, říjen Slovensko, listopad ČLR a Izrael,” napsal Novinkám Ovčáček.

Oslavy svátků a oběd s Babišem

Debata o nejbližším programu Miloše Zemana se rozpoutala poté, co Hrad oznámil, že Zeman nechystá projev k výročí invaze 21. srpna 1968.

Na dotaz Novinek, jakých akcí se pan prezident zúčastní ještě během srpna a co jiného je do konce roku v jeho programu, Ovčáček nejprve odmítl odpovědět s tím, že se jedná o aktivistické otázky.

Následně doplnil, že prezident má do konce roku v plánu oslavy státních svátků 28. září a 28. října. Dále by měla také proběhnout návštěva Olomouckého kraje, tradiční oběd s premiérem Andrejem Babišem i setkání s dalšími ústavními činiteli. 23. srpna by se měl Zeman zúčastnit mezinárodního agrosalónu Země živitelka v Českých Budějovicích.

„Plánuje se návštěva indického prezidenta a chorvatské prezidentky,” doplnil ještě k programu prezidenta do konce roku Ovčáček. Termíny ale opět nejsou předem známy.

Návštěva USA bez odpovědi

Novinky se ptaly, zda je v plánu oficiální návštěva Bílého domu, jak Hrad na jaře loňského roku avizoval. Na to však mluvčí vůbec nereagoval.

K žádné oficiální cestě zatím nedošlo. Americký prezident Donald Trump se  podle Zemana za posunutí slíbeného setkání omluvil. Spekulovalo se však také o tom, že USA ve skutečnosti o návštěvu Zemana nestojí a Trumpova slova nebyla míněna jako oficiální pozvání.

Miloš Zeman se s Trumpem alespoň loni v září vyfotil při slavnostním setkání v New Yorku, kde se účastnil 72. zasedání Valného shromáždění OSN. [celá zpráva]

Zeman se na veřejnosti naposledy ukázal 8. srpna na letišti v Praze-Ruzyni při návratu ostatků tří vojáků padlých v Afghánistánu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Armádní speciál přivezl 8. srpna 2018 ostatky tří zabitých vojáků z Afghánistánu. Na snímku prezident Miloš Zeman.

O šest dní později na Hradě podle informací Ovčáčka přivítal kardinála Dominika Duku.

Zatím poslední zahraniční cesta Zemana se uskutečnila 29. července, kdy vyrazil na Slovensko. Zde společně se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou jeli vlakem z Hodonína do Topoľčianek, aby oslavili letošní, stoleté výročí vzniku Československa.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Prezidenti Zeman a Kiska vystupují z vlaku v Topolčiankách.

Den nato, 30. července, v Lánech jmenoval novou ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou. Jmenování proběhlo bez přítomnosti médií. O den později přijal na Hradě předsedy Nejvyššího soudu a Ústavního soudu Pavla Šámala a Pavla Rychetského, se kterými řešil kauzu H-System.

V červenci Zeman nejprve (10. července) narychlo opět bez přítomnosti médií jmenoval nového ministra spravedlnosti Jana Kněžínka a poté 11. července přednesl projev v Poslanecké sněmovně během mimořádné schůze, při níž druhá Babišova vláda žádala o důvěru. Téhož dne odpoledne podnikl zahraniční cestu na summit NATO do Bruselu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám