Hlavní obsah

Zeman jmenoval Kněžínka ministrem spravedlnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v úterý odpoledne jmenoval novým ministrem spravedlnosti právníka Jana Kněžínka. Dosavadní místopředseda Legislativní rady vlády střídá ve funkci Taťánu Malou, která odstoupila v souvislosti s podezřením, že při psaní svých diplomových prací opisovala.

Jmenování nového ministra spravedlnosti Jana KněžínkaVideo: Pražský hrad, Facebook

 
Článek

Kněžínka Zeman jmenoval bez účasti médií.

Nový ministr uvedl, že s funkcí nepočítá pouze dočasně, jak se původně spekulovalo. Byl jsem jmenován plnohodnotným členem vlády, práci se hodlám věnovat naplno nezávisle na tom, na jak dlouho to bude,“ řekl novinářům na Hradě krátce po svém jmenování. Jako šéf ministerstva chce především dotáhnout návrhy, které jsou zrovna ve Sněmovně.

„Není jich málo, například zákon o znalcích,“ dodal. Dlouhodobě pak chce řešit plány z programového prohlášení vlády, zejména pracovat na nových procesních předpisech.

Nový ministr spravedlnosti Jan KněžínekVideo: ČTK

Co se týče účasti na vládě, v jejímž čele je trestně stíhaný premiér, řekl, že kdyby mu to vadilo, kabinet by nenásledoval. Ministr spoléhá na nezávislost orgánů činných v trestním řízení a soudů.

Rezignaci Malé přijal Zeman už dříve v úterý. Původně premiér Andrej Babiš (ANO) uvažoval, že by se řízení resortu spravedlnosti mohl dočasně ujmout sám, nakonec to však zavrhl s tím, že nechce „poslouchat blbé kecy opozice“. [celá zpráva]

Ta kritizovala, že by pak ministerstvo spravedlnosti řídil trestně stíhaný premiér. Babiš je obviněný v kauze Čapí hnízdo.

Foto: Fotoarchiv KPR, foto Hana Brožková

Prezident Miloš Zeman jmenoval Jana Kněžínka ministrem spravedlnosti

Následně Babiš přišel se jménem Jana Kněžínka. Toho kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) před třemi lety ustanovil prošetřovatelem protiprávního jednání členů vlády a dalších vysoce postavených činitelů.

V této funkci Kněžínek řešil i případ úředníků ministerstva financí vedeného tehdy Babišem, kteří chtěli zjišťovat u Evropského úřadu proti podvodům informace k vyšetřování Babišovy dotační kauzy Čapí hnízdo. Kněžínek rozhodl, že Babiš zákon neporušil.

Reklama

Související články

Ministryně spravedlnosti Malá rezignuje

Taťána Malá (ANO) na postu ministryně spravedlnosti končí. Učinila tak po jednání celostátního výboru hnutí ANO, zhruba tři hodiny poté, co na tiskovém...

Výběr článků

Načítám