Hlavní obsah

Matlají to jako Pat a Mat, trdla, přivádějí k moci komunisty. Opozice šije do vlády

Novinky, Kryštof Zelený, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Trestní stíhání Andreje Babiše a spolupráce s komunisty. To jsou hlavní důvody, proč většina opozičních stran nepodpoří novou vládu. Politici ve Sněmovně také kritizovali, že sestavení kabinetu trvalo nepřiměřeně dlouhou dobu a že ani dosud pořádně neznají jména všech ministrů.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zástupci KDU-ČSL (zleva) místopředseda Jan Bartošek, předseda Pavel Bělobrádek a první místopředseda Marian Jurečka kritizovali postup Andreje Babiše při sestavování vlády

Článek

„Je to poprvé po 28 letech, co v České republice vznikla komunistická vláda. To, že nešla sestavit jiným způsobem a že demokratické strany nechtěly na sestavování vlády spolupracovat, rozhodně není pravda,“ uvedl předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Šéf poslaneckého klubu hnutí STAN Jan Farský zdůraznil, že vládu sestavil trestně stíhaný premiér, který se opírá o komunisty. Podobně mluvili i další lídři opozičních stran.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zleva předseda hnutí STAN Petr Gazdík, předseda poslaneckého klubu Jan Farský a první místopředseda Vít Rakušan

Fiala: Chceme konec co nejdřív

Předseda ODS Petr Fiala prohlásil, že jeho strana bude usilovat o to, aby tato vláda co nejdříve skončila.

„Jsme přesvědčeni, že každý den, kdy bude u moci vláda Miloše Zemana, Andreje Babiše, Vojtěcha Filipa a Jana Hamáčka, bude špatný pro naši zemi. Budeme usilovat o její dřívější konec,” uvedl Fiala.

„Jako Pat a Mat tady něco matlají. Po půl roce nejsou schopni sestavit vládu a chovají se jako trdla, je to za hranicí kabaretu,“ poznamenal lídr KDU-ČSL Pavel Bělobrádek na adresu hnutí ANO. Dodal, že Česká republika je s celou anabází sestavování vlády pro srandu králíkům.

Předseda lidoveckých poslanců Jan Bartošek podotkl, že vláda chce žádat o důvěru, ale poslanci ani neznají jména dvou ministrů. Resort zahraničí dočasně vede šéf ČSSD Jan Hamáček, spravedlnost zase místopředseda Legislativní rady vlády Jan Kněžínek.

Bartoš: Po osmi měsících ukáže manažer Babiš tohle?

„Manažer Babiš se po osmi měsících chystá předstupovat před Sněmovnu s dvojministrem Hamáčkem a člověka na resort spravedlnosti má stěží den předem. Takto se neřídí žádná firma, natož stát,“ rýpl si na Twitteru v narážce na Babišovo předvolební heslo šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Druhá vláda Andreje Babiše bude o důvěru Sněmovny žádat ve středu ráno. Do dolní komory přijede i prezident Miloš Zeman. Před Sněmovnu na Malostranské náměstí se chystají vyrazit demonstranti, kterým vadí především spolupráce s KSČM, která má menšinový kabinet ve Sněmovně podpořit.

Reklama

Související články

Ministryně spravedlnosti Malá rezignuje

Taťána Malá (ANO) na postu ministryně spravedlnosti končí. Učinila tak po jednání celostátního výboru hnutí ANO, zhruba tři hodiny poté, co na tiskovém...

Výběr článků

Načítám