Hlavní obsah

Komunisté mydlí schody Pochemu na základě falešné zprávy

Výhrady komunistů proti europoslanci a kandidátovi ČSSD na ministra zahraničí Miroslavu Pochemu stojí podle šéfa KSČM Vojtěcha Filipa hlavně na výtce, že měl společně s dalšími 11 českými europoslanci minulý rok v květnu hlasovat pro rezoluci, která vyzvala k uvalení sankcí na Česko za to, že nenaplnilo kvóty na přerozdělování žadatelů o azyl. Ve skutečnosti ale pro tuto rezoluci Poche vůbec nehlasoval.

Foto: Milan Malíček, Právo

Europoslanec za ČSSD a kandidát na ministra zahraničí Miroslav Poche

Článek

„Nebavíme se o jeho slovech, ale o konkrétním činu, za který se zodpovídá jako český poslanec u Evropského parlamentu (EP). On se postavil proti České republice, a to je ten důvod, proč my nechceme Miroslava Pocheho,“ řekl v neděli v ČT Filip. Podle něj se o 12 poslancích v internetových médiích mluví jako o „seznamu vlastizrádců“.

Poche jeho tvrzení odmítl pro Právo s tím, že Filipovy argumenty jsou lživé. „Argument o 12, kteří měli při hlasování v květnu 2017 poškodit zájmy České republiky, je argument Aeronetu a Tomia Okamury. A někteří lidovečtí europoslanci ho za to zažalovali,“ uvedl Poche v České televizi.

Dodal, že pro rezoluci hlasovali ve skutečnosti dva čeští zástupci. Podle dřívějších informací to měl být Luděk Niedermayer (TOP 09) a Stanislav Polčák (STAN).

„Může mít tisíc chyb, ale vítač to není“

Pocheho slova potvrdil i europoslanec Petr Ježek (nestraník, zvolen za ANO).

„Takové hlasování vůbec nebylo. On (Poche) není žádný vítač. Může mít tisíc jiných chyb, ale tohle prostě není pravda,“ uvedl Ježek.

Miroslav Poche v Otázkách Václava Moravce Video: Česká televize ČT24

Pochemu je vyčítán i jeho blog z roku 2015, který se nazývá Neotáčejme se k uprchlíkům zády. V něm Poche mj. napsal: „Vnímám složitost kompetenční debaty, samostatnosti azylové politiky každé unijní země, nicméně počet 525 osob považuji za symbolické humanitární gesto, kterému by se Česká republika neměla vyhýbat.“

Co napsal M. Poche ke kvótám

Prezident Miloš Zeman, který se dlouhodobě staví do protiimigrační pozice, Miroslavu Pochemu vyčítá především proimigrační názory. Poukazuje při tom na text z europoslancova blogu, který napsal v roce 2015 v době sílící migrační krize v Evropě a snah evropských států se s ní vyrovnat.

V textu nadepsaném „Neotáčejme se k uprchlíkům zády” Poche mimo jiné k uprchlickým kvótám, o nichž se tehdy uvažovalo, uvedl, že „naše země jako by doslova byla paralyzována faktem, že bychom měli přijmout z dosavadních 20 000 utečenců, kteří čekají na azyl v táborech na jihu Evropy, celkem 525 z nich”. Tento počet označil za symbolické humanitární gesto, kterému by se ČR neměla vyhýbat.

Dále Poche ale poznamenává, že řešení mělo přijít už dávno před tím. „Pravidla měla být nastavena mnohem dříve,” napsal s jasným vymezením, že hovoří o migrantech z oblastí sužovaných válkou. „Když utíkaly tisíce lidí před válečnými hrůzami druhé světové války či naši občané před komunistickým pronásledováním, byli vděčni za každou pomoc,” poznamenal dále Poche.

Poche v neděli uvedl, že si za svými slovy stále stojí, protože psal o azylantech, kteří mají na azyl právo, a nikoli o ekonomických migrantech. „Uprchlíků přicházelo v minulých letech okolo miliónu za rok, teď je to méně, ale nárok na azyl mělo pouze 40 tisíc z nich,“ uvedl Poche.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám