Hlavní obsah

Poche: Nátlaku KSČM neustoupím, Babiš asi hledá jiné koaliční partnery

Právo, Oldřich Danda

Europoslanec a kandidát ČSSD na ministra zahraničí Miroslav Poche odmítá ustoupit nátlaku komunistů, prezidenta i premiéra Andreje Babiše. Podle svých slov cítí uvnitř soc. demokracie podporu a považuje Babišovy argumenty za zástupné. Premiér si podle něj zřejmě hledá koaliční partnery v KSČM a SPD.

Foto: Milan Malíček, Právo

Europoslanec za ČSSD a kandidát na ministra zahraničí Miroslav Poche.

Článek

Co říkáte na to, že vás premiér Babiš odmítá navrhnout na ministra zahraničí, jak řekl v rozhovoru pro deník Právo [celá zpráva], a prezident zase jmenovat?

Dnes (v sobotu, pozn. red.) se sejde pan předseda Hamáček s panem Babišem, na které, jak mi už předseda Hamáček řekl, neustoupí nátlaku KSČM v oblasti personálií. Pro mě vyjádření pana Babiše není takové překvapení jako pro mé kolegy, kteří mi od rána vyjadřují podporu. Já tu podporu cítím dlouhodobě a je velmi silná. Je na Janu Hamáčkovi, aby to panu premiérovi vysvětlil.

Nejde jen o KSČM, ale i premiér říká, že má problémy s vašimi názory vůči migrantům a pan prezident se jasně vyjádřil ústy mluvčího. [celá zpráva] Ten říká, že jste naprosto nepřijatelný kvůli vaší kritice prezidenta USA Trumpa, Izraele a také kvůli migrační politice.

Nebudu komentovat pana Ovčáčka. Pan Babiš využívá argument migrační politiky, ale je zcela zřejmé, že jde o zástupný argument, protože migrační politika spadá do kompetence ministra vnitra. A já jasně říkám, že se situace od roku 2015 (kdy Poche napsal kritizovaný článek na blogu, viz sloupek vpravo) výrazně změnila.

Jde o zástupný argument a mě se zdá, že pan Babiš si místo soc. dem. začíná vybírat do koalice jiné partnery. Asi v KSČM, možná se vrací do hry SPD. Pro mě je to překvapení a je nutno počkat na schůzku mezi panem Babišem a Janem Hamáčkem.

Zdá se mi, že konflikt je uměle vytvořený a je zcela záměrný, protože tu zřejmě vzniká jiná varianta spolupráce bez ČSSD.

Vy osobně chcete být ve vládě a neustoupíte tlaku, aby se na vaší osobě nezaseklo jednání o nové vládě?

Kdybych si myslel, že se to seká kvůli mé osobě a mým názorům, tak bych o tom byl ochoten uvažovat. Ale zdá se mi, že konflikt je uměle vytvořený a je zcela záměrný, protože tu zřejmě vzniká jiná varianta spolupráce bez ČSSD.

Musíme se o tom poradit. Zopakuji, cítím podporu kolegů nejen v Praze, ale i mimo Prahu.

Hamáček vám řekl, že na sobotní jednání s Babišem jde s tím, že jste nominant ČSSD na  ministra zahraničí?

Ano.

Předseda KSČM Vojtěch Filip není personálním ředitelem sociální demokracie.

I přesto, že je znám názor premiéra a také je jasné, že vás nechce prezident?

Mluvil jsem dnes s Janem Hamáčkem. Dokonce jsem ho vzbudil po deváté ráno a jasně jsme mluvili o tom, že mě navrhne a že předseda KSČM Vojtěch Filip není personálním ředitelem sociální demokracie.

Anketa

Kdo podle vás ustoupí ve sporu o M. Pocheho?
Andrej Babiš
25 %
Jan Hamáček
25 %
Miloš Zeman
25 %
Miroslav Poche
25 %
Celkem hlasovalo 19644 čtenářů.

Co napsal M. Poche ke kvótám

Prezident Miloš Zeman, který se dlouhodobě staví do protiimigrační pozice, Miroslavu Pochemu vyčítá především proimigrační názory. Poukazuje při tom na text z europoslancova blogu, který napsal v roce 2015 v době sílící migrační krize v Evropě a snah evropských států se s ní vyrovnat.

V textu nadepsaném „Neotáčejme se k uprchlíkům zády” Poche mimo jiné k uprchlickým kvótám, o nichž se tehdy uvažovalo, uvedl, že „naše země jako by doslova byla paralyzována faktem, že bychom měli přijmout z dosavadních 20 000 utečenců, kteří čekají na azyl v táborech na jihu Evropy, celkem 525 z nich”. Tento počet označil za symbolické humanitární gesto, kterému by se ČR neměla vyhýbat.

Dále Poche ale poznamenává, že řešení mělo přijít už dávno před tím. „Pravidla měla být nastavena mnohem dříve,” napsal s jasným vymezením, že hovoří o migrantech z oblastí sužovaných válkou. „Když utíkaly tisíce lidí před válečnými hrůzami druhé světové války či naši občané před komunistickým pronásledováním, byli vděčni za každou pomoc,” poznamenal dále Poche.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám