Hlavní obsah

Problém s Pochem není novinka, na jednáních se řešil opakovaně, tvrdí Babiš

• Aktualizováno
Novinky, ren

Designovaný premiér Andrej Babiš (ANO) po nedělním jednání s prezidentem Milošem Zemanem řekl, že problém s nominací Miroslava Pocheho na post ministra zahraničí byl znám už od začátku. Pocheho tlačí ČSSD přesto, že ho odmítá Zeman i komunisté, kteří by měli menšinovou vládu tolerovat.

Záznam tiskové konference Andreje Babiše po schůzce s prezidentem Milošem ZemanemVideo: ČTK

 
Článek

„Od samého začátku bylo jasné, že je to velký problém pro pana prezidenta. Opakovaně jsme tento problém na jednání řešili,” uvedl Babiš na tiskové konferenci v Sokolovně v Průhonicích, kam sezval novináře poté, co beze slova po jednání se Zemanem opustil lánský zámek. [celá zpráva]

Problém s Pochem mají i komunisté a Babiš v sobotním Právu uvedl, že jeho jméno prezidentovi nenavrhne. Předseda ČSSD Jan Hamáček však v neděli v ČT reagoval slovy, že na žádném jednání o vládě nezaznělo, že by KSČM nepodpořila vládu, pokud v ní Poche bude.

„Dá se říct, že je to závažný problém, který může koalici ohrozit,” reagoval Hamáček na slova předsedy KSČM Vojtěch Filipa, který v České televizi uvedl, že se o tom bavili a svědky mu jsou právě Babiš a předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik. [celá zpráva]

Řešení bude hledat i s Hamáčkem a komunisty

„Odmítám, když někdo mluví o podrazu, protože to není pravda,“ reagoval na mediální přestřelku s předsedou ČSSD Babiš. Slovo podraz přitom veřejně použil on sám, když v sobotu své rozhodnutí Pocheho ani nenavrhnout hájil na Facebooku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Andrej Babiš hovoří v průhonické Sokolovně s novináři po setkání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech

Babiš dále uvedl, že si kvůli Pochemu s Hamáčkem bude volat a očekává, že problém vyřeší zejména avizovaná schůzka Pocheho se Zemanem. V rámci dalších jednání se plánuje Babiš společně sejít s Hamáčkem i komunisty. Jejich šéf Vojtěch Filip už v ČT uvedl, že „reakci pana premiéra a dalších považuje za adekvátní”.

Babiš dále prozradil, že prezidentovi sdělil nominace i na další resorty. Konkrétní jména komentovat odmítl s tím, že s některými navrženými ministry ještě nestihl ani mluvit. Odmítl však spekulace, že by v čele ministerstva průmyslu měl nahradit Tomáše Hünera František Koníček.

Zeman se od pátku s těmi, kteří v kabinetu nyní nejsou, plánuje sejít. Termín 11. července, kdy by chtěl Babiš ve Sněmovně žádat o důvěru, by ale podle premiéra ohrožen být neměl.

Anketa

Co podle vás stojí za sporem o M. Pocheho?
Jeho názory, jak zaznívá, to je jasné
20 %
Je to politická klička s neznámým cílem
20 %
Má za úkol jen zastřít jiné problémy
20 %
Nevím, asi se jen někomu nelíbí
20 %
Tuším v tom něco zcela jiného
20 %
Celkem hlasovalo 27112 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám