Hlavní obsah

Babiše v Lánech vítaly červené trenky, po schůzce se Zemanem dal novinářům vale

• Aktualizováno
Novinky, ren, hro

Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli odpoledne jednal s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Babiš s ním probíral jména nominantů na budoucí ministry v menšinové vládě ANO s ČSSD tolerované KSČM. Problém je zejména u kandidáta ČSSD na ministra zahraničí Miroslava Pocheho, kterého odmítá Zeman, KSČM i sám Babiš. Před zámkem ho vítala asi desítka protestujících, po jednání Babiš beze slova odjel.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Babiše v Lánech vítala asi desítka protestujících lidí s červenými trenýrkami.

Článek

Babiš, který původně plánoval po schůzce vystoupit před novináři přímo v Lánech, nakonec ze zámku odjel bez jediného slova. Ke schůzce se vyjádřil až v pět odpoledne na brífinku v Lánech, kde vysvětlil, že před branami na něj čekali pro něj dobře známí lidé, „kteří jen pokřikují stejné věci”, čemuž se prý chtěl vyhnout.

Přichystaných mikrofonů se proto po schůzce chopili zástupci sdružení Milión chvilek pro demokracii, kteří chtěli Babišovi na místě předat petici za slušného premiéra. Tu podepsalo přes 250 tisíc lidí. I oni - stejně jako zástupci médií - však ostrouhali.

ČSSD Pocheho navrhla na ministra zahraničí a na své nominaci trvá. Vládu by v případě jeho angažmá nepodpořili ani komunisté, čímž prý překvapili šéfa ČSSD Jana Hamáčka. Ten o takové podmínce dosud neslyšel. [celá zpráva]

Babiš pro sobotní Právo uvedl, že Pocheho prezidentovi ani nenavrhne. V sobotu na Facebooku svůj „podraz” vysvětloval. „Představy pana Pocheho o migraci jsou v zásadním rozporu s mými představami. Proto nemohu pana Pocheho navrhnout,” uvedl Babiš a vyzval Pocheho, aby se nominace vzdal. [celá zpráva]

S Pochem vyjádřili zásadní nesouhlas i komunisté. „Řekli jsme to panu Hamáčkovi už před tím, než bylo spuštěno referendum. Miroslav Poche je překážkou pro KSČM,” uvedl v neděli v České televizi předseda komunistů Vojtěch Filip a dodal, že v takovém případě by důvěru vládě při hlasování ve Sněmovně nevyjádřili.

Koalice v ohrožení

Podle Hamáčka může tento spor ohrozit koaliční spolupráci, a to i přesto, že se ve vnitrostranickém referendu ČSSD vyslovila pro vstup do vlády. [celá zpráva] „Na žádném jednání nezaznělo, že by KSČM nepodpořila vládu, pokud v ní bude Miroslav Poche. Dá se říct, že je to závažný problém, který může koalici ohrozit,” řekl Hamáček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Babiše v Lánech vítala asi desítka protestujících lidí s červenými trenýrkami.

V Lánech Babiše přivítala asi desítka lidí s červenými trenýrkami, kteří tím protestují proti směřování ČR pod jeho a Zemanovým vedením. K vidění jsou různé transparenty mířící proti vzniku vlády pod šéfem ANO či připomínající základní společenské hodnoty. „Hanobit hanebnost je morální povinnost”, hlásá například jeden z nich. Lidé na místě hrají české písně.

Rudé trenýrky jako symbol odporu vůči prezidentovi zvolila kdysi umělecká skupina Ztohoven, Zeman jejich artefakt vyvěšený v roce 2015 namísto prezidentské standarty nad Hradem v týdnu teatrálně spálil. [celá zpráva]

Zeman na Hradě spálil červené trenýrkyVideo: ČTK

ČSSD by ve vládě měla získat pět křesel. Kromě ministerstva zahraničí dále ministerstvo práce a sociálních věcí, kultury, vnitra a zemědělství. Objevují se také informace, že by ČSSD mohla žádat výměnu ministerstva zahraničí za resort obrany. [celá zpráva] Rošádu v rozdělení resortů však Hamáček popírá.

Anketa

Co podle vás stojí za sporem o M. Pocheho?
Jeho názory, jak zaznívá, to je jasné
20 %
Je to politická klička s neznámým cílem
20 %
Má za úkol jen zastřít jiné problémy
20 %
Nevím, asi se jen někomu nelíbí
20 %
Tuším v tom něco zcela jiného
20 %
Celkem hlasovalo 27112 čtenářů.

Co napsal M. Poche ke kvótám

Prezident Miloš Zeman, který se dlouhodobě staví do protiimigrační pozice, Miroslavu Pochemu vyčítá především proimigrační názory. Poukazuje při tom na text z europoslancova blogu, který napsal v roce 2015 v době sílící migrační krize v Evropě a snah evropských států se s ní vyrovnat.

V textu nadepsaném „Neotáčejme se k uprchlíkům zády” Poche mimo jiné k uprchlickým kvótám, o nichž se tehdy uvažovalo, uvedl, že „naše země jako by doslova byla paralyzována faktem, že bychom měli přijmout z dosavadních 20 000 utečenců, kteří čekají na azyl v táborech na jihu Evropy, celkem 525 z nich”. Tento počet označil za symbolické humanitární gesto, kterému by se ČR neměla vyhýbat.

Dále Poche ale poznamenává, že řešení mělo přijít už dávno před tím. „Pravidla měla být nastavena mnohem dříve,” napsal s jasným vymezením, že hovoří o migrantech z oblastí sužovaných válkou. „Když utíkaly tisíce lidí před válečnými hrůzami druhé světové války či naši občané před komunistickým pronásledováním, byli vděčni za každou pomoc,” poznamenal dále Poche.

Reklama

Výběr článků

Načítám