Hlavní obsah

Nedůstojná šaráda ČSSD. Prezident nikdy nejmenuje Pocheho, zní z Hradu

Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš předloží v neděli prezidentovi Miloši Zemanovi seznam kandidátů ČSSD na ministry včetně jména Miroslava Pocheho. Po sobotním jednání s Babišem v Průhonicích to řekl předseda ČSSD Jan Hamáček. Mluvčí prezidenta vzápětí vyloučil, že by Zeman mohl Pocheho jmenovat do čela rezortu zahraničí. Poche ale večer zopakoval ČTK, že neuvažuje o tom, že by přestal usilovat o post ministra zahraničí.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Premiér Andrej Babiš se sešel 16. června 2018 v Průhonicích s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem (na snímku) kvůli složení vlády.

Článek

„Věřím, že bude prostor, aby se jednotliví kandidáti sešli s panem prezidentem a diskutovali s ním o vedení rezortu,“ řekl Hamáček.

Poté vystoupil Andrej Babiš. „Sociální demokracie trvá na těch pěti nominacích,” potvrdil. Prezidenta bude v neděli jen informovat o jménech, nebude formálně předkládat návrh nové vlády. Počká, jak bude prezident reagovat.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Premiér Andrej Babiš po jednání v Průhonicích s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem

Podle Babiše by „bylo dobré, kdyby se pan Poche zachoval státotvorně” a nelpěl na funkci. „Měli bychom se snažit, aby kvůli jednomu jménu nevznikla patová situace a neotravovali jsme lidi nějakou krizí.”

Prezident Zeman nikdy nejmenuje Pocheho ministrem zahraničí, uvedl vzápětí jeho mluvčí Jiří Ovčáček na Twitteru. Spor o Pocheho označil za nedůstojnou šarádu v režii ČSSD.

Prohlášení Hradu není podle ústavního experta Kysely protiústavní, právník ho však pokládá za nevhodné, sdělil ČTK.

Babiš se domnívá, že se zachoval státotvorně, když ho expremiér Sobotka odvolal z funkce ministra financí. Také mohl odmítnout rezignovat. S Pochem se Babiš setkat nechce, prý by to nic nepřineslo.

Co napsal M. Poche ke kvótám

Prezident Miloš Zeman, který se dlouhodobě staví do protiimigrační pozice, Miroslavu Pochemu vyčítá především proimigrační názory. Poukazuje při tom na text z europoslancova blogu, který napsal v roce 2015 v době sílící migrační krize v Evropě a snah evropských států se s ní vyrovnat.

V textu nadepsaném „Neotáčejme se k uprchlíkům zády” Poche mimo jiné k uprchlickým kvótám, o nichž se tehdy uvažovalo, uvedl, že „naše země jako by doslova byla paralyzována faktem, že bychom měli přijmout z dosavadních 20 000 utečenců, kteří čekají na azyl v táborech na jihu Evropy, celkem 525 z nich”. Tento počet označil za symbolické humanitární gesto, kterému by se ČR neměla vyhýbat.

Dále Poche ale poznamenává, že řešení mělo přijít už dávno před tím. „Pravidla měla být nastavena mnohem dříve,” napsal s jasným vymezením, že hovoří o migrantech z oblastí sužovaných válkou. „Když utíkaly tisíce lidí před válečnými hrůzami druhé světové války či naši občané před komunistickým pronásledováním, byli vděčni za každou pomoc,” poznamenal dále Poche.

„Pokud očekáváme, že nám naši koaliční partneři nebudou kádrovat naše ministry, tak ani my nebudeme kádrovat ministry našich koaličních partnerů,” odpověděl Hamáček na dotaz, zda ČSSD vadí některá jména navrhovaných ministrů za ANO.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám