Hlavní obsah

Vláda v ohrožení. ČSSD trvá na Pochem, pro Zemana je „absolutně nepřijatelný”

Novinky, zpe, hro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda ještě ani nevznikla a už má problém. Sociální demokracie trvá na tom, aby byl ministrem zahraničí europoslanec Miroslav Poche. Oznámila to v pátek i přes známé výhrady prezidenta Miloše Zemana, který už v reakci ústy svého mluvčího znovu vzkázal, že Poche je pro něj „absolutně nepřijatelný”. K ústupkům se soc. dem. přesto nemá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Europoslanec ČSSD Miroslav Poche

Článek

Šéf soc. dem. Jan Hamáček navržení Pocheho i přes výhrady prezidenta potvrdil na tiskovém brífinku, na kterém zároveň oznámil výsledky referenda o vstupu do vlády s ANO. ČSSD na koalici s Andrejem Babišem kývla, Poche ale může vznik vlády výrazně zkomplikovat.

„Soc. dem. odevzdá Andreji Babišovi pět jmen. Bude to těch pět jmen, které jsme představili,“ odpověděl Hamáček na dotaz, kdo by měl ve vládě usednout. „Nechci rýsovat nějaké scénáře. Pokud nastane problém, tak to budeme řešit,“ dodal lídr soc. dem. k možným komplikacím při sestavování vlády.

Reakce Hradu přišla záhy. „Zopakujme si zásadní důvody. M. Poche je odpůrce národního státu, podpořil migrační kvóty a útočí na Stát Izrael a prezidenta USA. Absolutně nepřijatelný!” napsal na oficiální hradní Twitter mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček.

Doplnil, že Zeman se svým postojem sociální demokraty seznámil už v úvodu vnitrostranického referenda. Prezident v minulosti sdělil, že mu vadí údajné Pocheho proimigrační postoje, což by podle Zemana bylo v rozporu s postojem Babišovy vlády. Poche to odmítá.

Netolický: Trváme na něm, je to profík

Místopředseda ČSSD Martin Netolický v Událostech, komentářích na ČT v pátek večer potvrdil, že sociální demokraté Pocheho premiérovi skutečně předložili a že na něm strana trvá. „Miroslav Poche zůstává nominantem sociální demokracie na ministra zahraničních věcí a byl také předložen panu premiérovi,” řekl s tím, že Babiš by měl nyní Pocheho a jména dalších čtyř ministrů za ČSSD předložit prezidentovi.

Jsem přesvědčený, že je to člověk vzdělaný, jazykově vybavený a že má předpoklady pro to stát se ministrem zahraničních věcí
místopředseda ČSSD Martin Netolický

„Pokud pan prezident bude dodržovat ústavu republiky, tak bude také (ministry) jmenovat na návrh předsedy vlády. Takto je to správně, protože ústava jasně říká, kdo a který hráč v rámci ústavního systému co říká a co má na starost. A jestli chceme otevírat kreativní výklad ústavy, jak v minulém roce prezident svůj výklad ústavy nazval, tak potom je to možná na třetí autoritu, a tou je ústavní soud,” dodal Netolický s poukazem na možnost podání kompetenční žaloby na prezidenta.

Podle Netolického nezaznělo žádné jiné jméno ani na předsednictvu a nevidí důvod, proč by si měl svou nominaci rozmyslet sám Poche, jak během dne naznačil první místopředseda strany Jiří Zimola. „Já jsem přesvědčený, že je to člověk vzdělaný, jazykově vybavený a že má předpoklady pro to stát se ministrem zahraničních věcí,” dodal Netolický s tím, že Poche je europoslancem pět let.

KSČM: Měli by to promyslet

To, že by ČSSD měla od tvrdošíjného prosazování ministra, s nímž má prezident problém, upustit, v pořadu naznačil i další host, předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Ten se jako zástupce komunistů, kteří přislíbili vládu tolerovat a s ANO a ČSSD ladí toleranční patent, účastnil koaličních jednání.

Je na zvážení, jestli sociální demokracie nemá jiného nominanta
člen vyjednávacího týmu za KSČM Pavel Kováčik

„Jestli pan prezident jasně řekl, že pana Pocheho jmenovat nebude, asi je potřeba brát to v úvahu. Já osobně si myslím, že na takovéto jednotlivosti personální - byť důležité, protože ten post ministra zahraničí je velmi důležitý - to přece nemůže stát,” řekl. „Je i na zvážení, jestli sociální demokracie nemá jiného nominanta,” dodal.

Co napsal M. Poche ke kvótám

Prezident Miloš Zeman, který se dlouhodobě staví do protiimigrační pozice, Miroslavu Pochemu vyčítá především proimigrační názory. Poukazuje při tom na text z europoslancova blogu, který napsal v roce 2015 v době sílící migrační krize v Evropě a snah evropských států se s ní vyrovnat.

V textu nadepsaném „Neotáčejme se k uprchlíkům zády” Poche mimo jiné k uprchlickým kvótám, o nichž se tehdy uvažovalo, uvedl, že „naše země jako by doslova byla paralyzována faktem, že bychom měli přijmout z dosavadních 20 000 utečenců, kteří čekají na azyl v táborech na jihu Evropy, celkem 525 z nich”. Tento počet označil za symbolické humanitární gesto, kterému by se ČR neměla vyhýbat.

Dále Poche ale poznamenává, že řešení mělo přijít už dávno před tím. „Pravidla měla být nastavena mnohem dříve,” napsal s jasným vymezením, že hovoří o migrantech z oblastí sužovaných válkou. „Když utíkaly tisíce lidí před válečnými hrůzami druhé světové války či naši občané před komunistickým pronásledováním, byli vděčni za každou pomoc,” poznamenal dále Poche.

Kromě ministerstva zahraničí připadne sociální demokracii ještě ministerstvo vnitra, v jehož čele má stanout sám Hamáček. Resortu kultury by měl šéfovat Antonín Staněk, ministerstvu práce a sociálních věcí Petr Krčál. Do křesla ministra zemědělství má usednout Miroslav Toman.

Reklama

Výběr článků

Načítám