Hlavní obsah

Pětkrát proti. Podívejte se, kde se ČSSD postavila Hamáčkovi

Novinky, Renáta Bohuslavová, Barbora Zpěváčková, Karolina Brodníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro vstup do vlády se ve vnitrostranickém referendu ČSSD vyslovilo devět krajů, proti výslovnému přání šéfa strany Jana Hamáčka bylo pět zbývajících. Největší podporu si vláda získala na Vysočině a v Praze. Výrazně proti byl Ústecký, Plzeňský i Karlovarský kraj, ukázaly detailní výsledky klíčového rozhodování uvnitř sociální demokracie.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledky referenda ČSSD o vstupu do vlády s ANO podle krajů.

Článek

Největší podporu vládě vyjádřili sociální demokraté na Vysočině, kde pro vládu hlasovalo 76,53 procenta členů. Právě předseda této krajské organizace Petr Krčál by měl být budoucím ministrem práce a sociálních věcí.

Přes 70 procent získala podpora pro vládu i v Praze (72,51 procent) a dále také ve Středočeském kraji (76,28 procent), kde se vysoký výsledek dá přičíst právě osobě Jana Hamáčka, který má být ministrem vnitra.

„Objel jsem skoro všechny kraje a nasál jsem atmosféru v jednotlivých regionech. Nějaké zásadní překvapení se nekonalo,” komentoval výsledky v krajích Hamáček.

Proti vládě bylo pět krajů

Nejmenší podporu mělo naopak referendum v Ústeckém kraji, pro bylo jen 36,4 procenta členů, proti jich bylo 61,32 procenta a v Plzeňském kraji - 38,23 procenta pro a 60,48 proti.

Výsledek v těchto dvou krajích není nijak překvapivý. Členové místních buněk se k vládní spolupráci vyjadřovali kriticky od začátku hlasování. [celá zpráva]

„Jsem z kraje, který nevěřil, že ČSSD vstoupí do vlády. Ale uděláme vše pro to, abychom přispěli k politice celé vlády,” komentoval výsledky poslanec zvolený za Ústecký kraj Jaroslav Foldyna.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V Hradci Králové pokračoval 7. dubna 2018 40. sjezd ČSSD. Na programu byla volba místopředsedů strany. Na snímku Jaroslav Foldyna.

Nadpoloviční podporu si vláda nezískala ani v Karlovarském (42,72 procenta pro a 56,65 proti), Královehradeckém (43,91 procenta pro a 55,58 proti) a Jihomoravském (46,31 procenta pro a 52,46 proti) kraji.

„Jsme více pesimističtější než ve zbytku republiky. Přesto jsem bytostní demokrat a budu respektovat usnesení členské základny. Konec spekulací, ČSSD vstupuje do vlády s hnutím ANO,” komentoval výsledky bývalý primátor Brna a místopředseda strany Roman Onderka.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Dosavadní primátor Brna Roman Onderka

Těsně (51,98 procenta hlasujících) prošla vláda v Pardubickém kraji, většina 58,27 procenta členů byla pro i v Moravskoslezském kraji, který byl z počátku spíše nakloněný k tomu vládu nepodpořit.

Nadpoloviční většinu získala budoucí vládní spolupráce i ve zbylých čtyřech krajích. Olomoucký kraj (68,74 procenta pro a 30,44 proti), Zlínský kraj (65,42 procenta pro a 30,44 proti), Jihočeský kraj (61,73 procenta pro a 36,77 proti), Liberecký (64,49 procenta pro a 34,83 proti).

Hamáčka těší vysoká účast

Šéf soc. dem. neopomněl zmínit, že referenda se účastnila výrazná většina členů. Ta podle oficiálních informací dosáhla 64,74 procenta a hlasovat přišlo 11 404 členů. K referendu tak naopak nepřišla víc než třetina členů.

Záznam: Tisková konference po zasedání předsednictva ČSSDVideo: ČTK

Celkově se v referendu pro účast v koaličním kabinetu vyslovilo 58,53 procenta členů, proti bylo 40,2 procenta a 0,8 procenta hlasů bylo neplatných. [celá zpráva]

Anketa

Překvapil vás výsledek referenda ČSSD?
Ano, čekal jsem opak
33,3 %
Ne, byl už dávno známý
33,3 %
Je mi to fuk
33,4 %
Celkem hlasovalo 7905 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám