Hlavní obsah

Lhůty pro revize kotlů se prodlouží, zvýhodní se biopaliva, rozhodla Sněmovna

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Lhůty pro revize kotlů v domácnostech se prodlouží ze dvou na tři roky. Ve středu to schválila Sněmovna v rámci novely zákona o ochraně ovzduší. Předloha také zvýhodní přimíchávání některých biopaliv do benzinu a do nafty.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Poslanci také odsouhlasili, že obce budou moci zakázat spalování určitých paliv. Podle Evy Fialové (ANO) by se to mohlo týkat například hnědého uhlí.

Poslanci Janu Zahradníkovi (ODS) se nepodařilo v rámci pozměňovacího návrhu protlačit zpřísnění podmínek pro úřední kontroly kotlů u lidí doma. Souhlas ke vstupu by měl dát úředníkovi majitel.

„Nevím, proč musí být v našem zákoně taková drakonická možnost vstoupit bez souhlasu občana do jeho obydlí. Možnost vniknout do obydlí má policie, která má v ruce rozhodnutí soudu, ta může prolomit dveře a vniknout do domu, ale jinak by to být možné nemělo,“ hájil návrh Zahradník, ale nakonec neuspěl.

Předlohu, která byla v dolní komoře už v roce 2016, ale kvůli volbám ji poslanci nestihli schválit, nyní posoudí Senát. Poté ji dostane k podpisu prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám