Hlavní obsah

Je to venku: Hamáček na vnitro; obrana a zemědělství zřejmě také pro ČSSD

• Aktualizováno
Právo, Radim Vaculík, kab

Z hnutí ANO i ČSSD začaly prosakovat informace o jménech nových ministrů. Právu dva na sobě nezávislé zdroje řekly, že už se obě strany dohodly, že do nejostřeji sledovaného křesla ministra vnitra usedne místo nestraníka za ANO Lubomíra Metnara přímo šéf sociálních demokratů Jan Hamáček. To, že ANO sociálním demokratům resort nabídlo, potvrdil i poslanec ČSSD Jan Birke.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček přichází na jednání grémia, které jednalo o vstupu do vlády s ANO.

Článek

„Na devadesát devět procent to bude Hamáček. Ten post sám požadoval a ANO mu na to nakonec podle mých informací kývlo,“ řekl v pátek Právu informovaný zdroj.

„Ve čtvrtek večer obecně padlo, že budeme mít pět ministerstev s tím ministerstvo vnitra, to potvrzuji,” řekl před jednáním pátečního předsednictva poslanec Jan Birke.

„Také už jsem od lidí z ANO slyšel, že se na Hamáčkovi přece jen shodli,“ nastínil redakci zdroj z tábora Babišova hnutí.

Podle informací Práva má vedle vnitra soc. dem. dostat ještě kulturu, zemědělství a resort práce a sociálních věcí a k tomu buď ministerstvo obrany, nebo zahraničí. To by znamenalo, že by za ANO skončili Ilja Šmíd, Jaroslava Němcová a Jiří Milek, případně Karla Šlechtová či Martin Stropnický.

Metnar by funkci náměstka nevzal

Naopak spekulace o tom, že se šéf resortu Metnar přesune o stupeň níže na post náměstka na vnitru, jsou podle informací Práva mylné. „Nedostal ani oficiální, ani neoficiální nabídku, navíc by ji nejspíš ani nepřijal,“ řekl redakci zdroj z Metnarova blízkého okolí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předkladatelem původní novely insolvenčního zákona byl exministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Objevily se také první jména možných nástupců po končícím ministru spravedlnosti Robertu Pelikánovi (ANO), který před pár dny oznámil, že v nové vládě nebude a že se stahuje z politiky zpět do advokacie a na akademickou půdu.

Do uvolněného křesla by měl znovu zasednout někdo ze zástupců ANO, tedy nikoli nestraník. Padá tak zřejmě varianta, že by funkci převzal dosavadní Pelikánův politický náměstek Jeroným Tejc, který je odborně i lidsky přijatelný, nicméně v žádné straně už nefiguruje. Svou domovskou ČSSD opustil loni na podzim a do ANO se podle všeho vstoupit nechystá.

O to víc se začalo hovořit o poslankyni hnutí ANO za Jihomoravský kraj, vystudované právničce a někdejší mediátorce Taťáně Malé. „Její jméno padlo opakovaně,“ poznamenal jeden ze zdrojů Práva.

Otázkou je, zda by ČSSD skousla, že to byla právě Malá, která veřejně a vehementně ve Sněmovně obhajovala šéfa hnutí ANO a premiéra v demisi Andreje Babiše v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo.

Malá, která je i místopředsedkyní mandátového a imunitního výboru, v lednu navrhovala, aby případný soud s Babišem jako stíhaným kvůli dotačnímu podvodu v Čapím hnízdě zasedl až po skončení jeho nynějšího poslaneckého mandátu, tedy až za další čtyři roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám