Hlavní obsah

Lidé uctili památku obětí v Letech, obálky se jmény pošlou poslancům

Právo, Pavel Orholz

Přes tři sta lidí se v pondělí po 17. hodině sešlo na náměstí Přemysla Otakara II., aby uctili památku obětí koncentračního tábora v Letech u Písku. Účastníci měli na lístcích jména jednotlivých zemřelých, které i se vzkazy pošlou poslaneckým klubům ANO, SPD a KSČM.

Lidé v Českých Budějovicích uctili obětí koncentračního tábora v LetechVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

„Právě tyto kluby přímo umožnily setrvání popírače holokaustu a extrémisty Tomia Okamury ve funkci místopředsedy poslanecké sněmovny. Všichni členové těchto klubů nesou stejnou míru zodpovědnosti a je potřeba, podle nás, jim to připomenout,“ je přesvědčený svolavatel akce a také předseda českobudějovické TOP 09 Tomáš Trantina.

Akce patřila také k celorepublikovým demonstracím za pět dvanáct a účastníci měli možnost na místě podepsat petici Milión chvilek pro demokracii, tedy za to, aby se Andrej Babiš vzdal funkce premiéra. Řada lidí však přišla především kvůli pietě.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Přes tři sta lidí se v pondělí sešlo na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích, aby uctili památku obětí koncentračního tábora v Letech na Písecku.

„Nemám tuto akci ani moc spojenou s politikou. Jdu hlavně z toho důvodu, abych uctila památku těch, kteří v koncentračním táboře zemřeli. On totiž není rozdíl mezi koncentračním táborem, jestli v něm zemřelo 200 lidí nebo dva tisíce,“ sdělila Právu na náměstí Přemysla Otakara II. Lenka Štifterová, která měla na lístečku Františku Růžičkovou. Ta zemřela v koncentračním táboře v Letech v září roku 1943 ve věku 59 let.

Účastníci shromáždění také vytvořili z lístků se jmény na náměstí velký nápis Lety a postavili se do řady, aby bylo patrné, jak velký počet lidí v koncentračním táboře zemřel.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Přes tři sta lidí se v pondělí sešlo na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích, aby uctili památku obětí koncentračního tábora v Letech na Písecku.

Tábor v Letech otevřely v srpnu 1940 protektorátní úřady jako kárný pracovní. Byl pro muže, kteří nemohli prokázat zdroj obživy. Měli v něm končit i kočovníci. V lednu 1942 se tábor změnil na sběrný, v srpnu pak byl určený pouze pro Romy. Od té doby do května 1943 letským táborem prošlo 1308 Romů - mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zahynulo a přes pět stovek skončilo v Osvětimi.

Do současné doby byl na místě v Letech vepřín, který stát vykoupil od společnosti Agpi za 450,8 miliónů korun. Areál už spravuje Muzeum romské kultury a na místě by měl vzniknout památník.

Reklama

Výběr článků

Načítám