Hlavní obsah

Babiš: Necháme se vydat k trestnímu stíhání, kauza Čapí hnízdo je prasárna a svinstvo

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš řekl, že on a jeho pravá ruka Jaroslav Faltýnek se nechají vydat k trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo a možnému dotačnímu podvodu. Babiš to prohlásil před úterním jednáním mandátového a imunitního výboru, který má rozhodnout, zda Sněmovně doporučí zbavit oba politiky imunity. Babiš dodal, že kauza je „prasárna a svinstvo”. Odpoledne bude Babišova menšinová vláda žádat Sněmovnu o vyslovení důvěry.

Andrej Babiš se nechá vydat k trestnímu stíháníVideo: Novinky

 
Článek

Premiér nejprve zopakoval, že kauza Čapí hnízdo je účelová a má za cíl vyštvat Babiše z politiky. „Tenhle komplot zorganizovala mafie, která tady kradla miliardy, a já jim v tom vadím,” stěžoval si Babiš. „Je to prasárna a svinstvo, je to politické zadání,” rozčilil se.

Vzápětí řekl, že on i Faltýnek požádají o vydání k trestnímu stíhání. „Samozřejmě že se necháme vydat, to je jasné,“ uvedl Babiš na ranní tiskové konferenci. „Požádám o vydání, ať je ta věc co nejdříve vyřešena,” dodal k tomu Faltýnek.

Babiš podotkl, že vydání nemá žádnou souvislost s hlasováním Sněmovny o důvěře vládě, jak někteří politici tvrdí. „Nemá to žádný souvislost,” prohlásil Babiš.

Záznam: TK Andreje Babiše k Čapímu hnízduVideo: Novinky

Metnar nezbavil Komárka mlčenlivosti

Na úterní jednání mandátového výboru byl pozván i bývalý detektiv Jiří Komárek. Prosadili to poslanci SPD a hnutí ANO minulý týden ve středu, kdy měla Sněmovna hlasovat o důvěře vládě. Schůze byla nakonec přerušena a sešel se výbor. Expolicista nařkl policejního prezidenta Tomáše Tuhého z brutálního úniku informací. [celá zpráva]

Ministr vnitra Lubomír Metnar nakonec ale odmítl zbavit Komárka mlčenlivosti a výbor rozhodl, že Komárka nemá tím pádem smysl vyslýchat. „Detektiv Komárek taky mluví o mafii. Je škoda, že pan ministr vnitra Metnar nezbavil mlčenlivosti pana detektiva Komárka,” litoval Babiš.

Pozvání Komárka kritizovali zástupci některých opozičních stran. Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek podotkl, že mandátový a imunitní výbor není ani orgán činný v trestním řízení, ani nezávislý soud.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

„Nepřísluší mu předvolávat si jakékoli svědky. Kolegové, kteří pro to hlasovali, se dopustili nehoráznosti,” komentoval minulou středu Kalousek.

I šéf pirátských poslanců Jakub Michálek prohlásil, že si není jistý, zda může Komárek výboru poskytnout důvěryhodné informace. Piráti uvedli, že důvodem náhlé pozvánky Komárka je podle spekulací to, že má mít kompromitující informace na policejního vyšetřovatele kauzy Čapí hnízdo Pavla Nevtípila.

Anketa

Je podle vás kauza Čapí hnízdo účelová, jak tvrdí premiér Andrej Babiš?
Ano
51 %
Ne
48,2 %
Nevím
0,8 %
Celkem hlasovalo 19115 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám