Hlavní obsah

Jděte s kůží na trh, nebo běžte, vzkazuje vedení ČSSD Zimolovi a spol.

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Převezměte odpovědnost a jděte s kůží na trh do vedení strany, nebo jděte do jiného projektu, vzkazují Jiřímu Zimolovi a spol. členové vedení sociální demokracie. Reagují tak na platformu Zachraňme ČSSD, kterou v pátek Jiří Zimola představil společně s Michalem Haškem. Ti však říkají, že chtějí jen iniciovat diskuzi.

Foto: Novinky

Lubomír Zaorálek

Článek

„Očekávám spíš, že na sebe členové vezmou odpovědnost, představí vlastní strategii, vymezí se programově a půjdou s kůží na trh do vedení strany,” řekl Novinkám volební lídr sociálních demokratů pro parlamentní volby a současný místopředseda strany Lubomír Zaorálek.

Strana v nich však pod jeho vedením coby lídra získala pouhých 7,27 procenta a propadla se na šesté místo. Jako problematický se také ukázal triumvirát, kdy Bohuslav Sobotka byl předsedou vlády, Milan Chovanec předsedou strany a Lubomír Zaorálek volebním lídrem.

Ani Bohuslav Sobotka, ani Milan Chovanec na dotaz Novinek, co na vznik platformy říkají, nereagovali.

Valachová: Kdo chce pomoci, nechť má možnost

Vedení sociální demokracie o akci Zachraňme ČSSD dopředu nevědělo. „Přijde mi to jako tradiční zbytečné praní špinavého prádla ČSSD na veřejnosti, které straně nepomůže. Myslím, že k volební prohře se už vedení přiznalo. Koneckonců kdyby se nepřiznalo, tak za měsíc nemáme mimořádný sjezd, kde se voli vedení nové,” sdělil Novinkám šéf poslanců soc. dem. Jan Chvojka.

„Nebudu předstírat, že jsem nebyla překvapená, nevěděla jsem o tom,” řekla na vznik platformy místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová.

O tom, že se sociální demokracie opět postaví na nohy po volebním debaklu, ovšem nepochybuje. „Nicméně si myslím, že každý sociální demokrat a každá sociální demokratka jsme pro to, aby se sociální demokracie zvedla. Každý kdo chce v tom pomoci, nechť má možnost,” dodala.

Vedení ČSSD: Funkce dáme k dispozici

Mnozí předsednictvu pod Milanem Chovancem vyčítají, že se nepoučilo z volební prohry a neudělalo zásadní změny. Od vedení však zní, že je připraveno na únorovém sjezdu strany dát k dispozici svoje funkce a očekává, že bude zvoleno nové vedení.

„Současné vedení ČSSD nijak neuhýbá před odpovědností. Jasně jsme již před časem řekli, že na mimořádném sjezdu na své funkce rezignujeme, a umožníme tak volbu nového vedení,” zopakoval Novinkám stanovisko jeden z místopředsedů a bývalý šéf Sněmovny za ČSSD Jan Hamáček.

Dolínek: Odejděte do jiného projektu

Členové politického grémia ČSSD ale připomínají, že by se taková debata měla vést především uvnitř strany, nikoliv veřejně za přítomnosti médií. „Jsem také přesvědčený, že diskuze jako taková ČSSD může pomoci, ale smysl vidím hlavně ve vnitrostranické diskuzi více než v pořádání tiskových koneferencí,” doplnil místopředseda Jan Birke.

„Občany to nezajímá. Ti čekají, jaký recept jim nabídneme na řešení jejich problému a jakou vizi pro budoucnost ČR. A kdo se necítí v ČSSD komfortně, může odejít do jiného projektu,” uvedl pražský lídr Petr Dolínek.

Platformu Zachraňme ČSSD v pátek představili bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola, bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek, starosta Jindřichova Hradce Jaroslav Mrvka, poslanec Jaroslav Foldyna nebo hejtman Vysočiny Jiří Běhounek. Podporu jim vyjádřil i Zdeněk Škromach, který se ale tiskové konference neúčastnil.

Michal Hašek při představování projektu zdůraznil, že nikomu ze zakladatelů platformy nejde o funkce, nýbrž o to, aby se ČSSD znovu stala silnou stranou.

Reklama

Související články

ČSSD hledá krizové vedení. Značka: na rok

Dluhy, škrty, rozdávání výpovědí, slabý poslanecký klub v opozici a komunální volby na obzoru. Není divu, že do vedení ČSSD, které si strana zvolí v únoru na...

Výběr článků

Načítám