Hlavní obsah

Topolánek v prosinci získal na kampaň více peněz než Drahoš, na Horáčka přesto nemá

S blížícím se termínem prvního kola prezidentských voleb se naplno rozbíhá i kampaň kandidátů. Některým uchazečům se daří aktivizovat i dárce, kteří přispívají na volební kampaň, a na jejich transparentních účtech přibývají statisíce i milióny korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mirek Topolánek

Článek

Nejvíce ze všech kandidátů, přes 32 miliónů korun, prozatím vybral bývalý šéf Akademie věd ČR Jiří Drahoš. Tomu se daří získávat peníze zejména od drobných dárců. Mezi nimi lze však nalézt i jméno podnikatele Dalibora Dědka, který Drahošovi poslal rovný milión korun. Miliardář Dědek, který loni sám zvažoval vstup do politiky, již v létě Drahošovi přispěl dvěma milióny.

Desítky tisíc například Drahošovi vynesla i aukce uměleckých děl, kterou na jeho podporu uspořádala jedna z pražských aukčních síní. Za prosinec Drahoš získal přes pět miliónů korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezidentský kandidát Jiří Drahoš

Rovných 26 miliónů zatím do kampaně investoval textař a podnikatel Michal Horáček. Na rozdíl od dalších kandidátů se rozhodl financovat si celou kampaň sám, a pohyby na jeho účtu tak jsou čistě v jeho režii. Během prosince si poslal 12 miliónů korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Michal Horáček

Volba prezidenta 2018

Topolánek si polepšil

Výrazně si v posledních týdnech polepšil i bývalý premiér Mirek Topolánek, který vybral téměř osm miliónů korun. Topolánek oznámil svou kandidaturu až v úvodu listopadu krátce před mezním termínem podání přihlášek. Na účtu někdejšího šéfa ODS, za jehož vlády Česko předsedalo Radě EU, se schází mnoho darů v řádech desítek i stovek tisíc korun.

Vedle bývalých vládních kolegů Ivana Langra, Tomáše Julínka či Daniely Filipiové, kteří přispěli částkami v řádu desítek tisíc korun, se Topolánek může těšit i podpoře miliardáře Daniela Křetínského, který mu věnoval 350 tisíc korun. Ještě štědřejším dárcem je podnikatel Richard Benýšek, který Topolánkovi ve dvou platbách poslal 1,1 miliónu korun. Jen v průběhu prosince tak na Topolánkově účtu přibylo 5,5 miliónu korun.

Přes pět miliónů korun vybral někdejší diplomat Pavel Fischer. Mezi drobnějšími částkami se objevilo i několik darů v řádu stovek tisíc korun. Téměř 1,5 miliónu korun věnovala Fischerovi již v listopadu německá společnost Fontis Family Office a bezmála 700 tisíc korun mu přišlo z účtu s podpisem Kaete und Karolin.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezidentský kandidát Pavel Fischer

Fischerovi, který byl spolupracovníkem prezidenta Václava Havla, přispěli například i Dagmar Havlová či britský dramatik a Havlův přítel Tom Stoppard.

I Zeman má miliónového dárce

K zásadnímu posunu došlo i na transparentním účtu prezidenta Miloše Zemana, který oznámil, že kampaň za své znovuzvolení nepovede, ale nebrání jiným lidem, aby ji dělali za něj. Prozatím vybral téměř 2,5 miliónu.

Na účtu, jenž se stal tribunou Zemanových odpůrců, kteří mu posílají haléřové částky, přistály totiž před Vánocemi dva milióny od společnosti DAKO-CZ, která patří do holdingu Czechoslovak Group podnikatele Jaroslava Strnada. Zeman ve firmě v roce 2015 otevíral novou halu, na jejíž stavbu společnost využila investiční pobídku státu.

Šest miliónů korun získal kandidát ODA Vratislav Kulhánek. Bývalému šéfovi mladoboleslavské automobilky Škoda platí kampaň miliardář a předseda znovuobnovené ODA Pavel Sehnal.

Zbývající kandidáti Marek Hilšer a Jiří Hynek prozatím vybrali částky v řádu stovek tisíc korun. Petr Hannig jen 9010 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám