Hlavní obsah

Vratislav Kulhánek

Foto: Profimedia.cz
Článek

Manažer a bývalý předseda Českého svazu ledního hokeje Vratislav Kulhánek byl jedním z devíti kandidátů v prezidentských volbách 2018. Dva roky byl členem KSČ. Vykonával funkci Předsedy představenstva Škoda auto a stál v čele Českého svazu ledního hokeje. Kandidoval za Občansko-demokratickou alianci miliardáře Pavla Sehnala.

Narodil se 20. listopadu 1943 v Plzni, ale většinu života prožil v Českých Budějovicích. Studoval na Vysoké škole ekonomické v Praze, kde získal titul Inženýr.

V minulosti pracoval jako výkonný ředitel firmy Robert Bosch České Budějovice, v roce 1997 přešel do mladoboleslavské automobilky Škoda Auto, kde se stal předsedou představenstva. Mezi roky 2004 a 2008 stál v čele Českého svazu ledního hokeje. V roce 2003 mu byla udělena na Vysoké škole ekonomické medaile Aloise Rašína a získal čestný doktorát.

Od roku 1987 byl neoprávněně evidován jako kandidát tajné spolupráce StB a později i jako agent s krycím jménem „Luboš“. Kulhánek se proti evidenci ohradil a tvrdil, že neví, jak se na seznamu ocitl. Napadl to také u soudu. V roce 2004 rozhodl Městský soud v Praze na základě svědectví bývalých pracovníků StB, že se na seznam dostal neoprávněně a měl by z něj být vymazán.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Bývalý šéf mladoboleslavské automobilky Vratislav Kulhánek

Dva roky byl členem KSČ. Své členství ale spojuje se svou naivitou v mládí. V červnu 2017 oznámil svou kandidaturu v prezidentských volbách 2018. O funkci se uchází za obnovenou Občansko-demokratickou alianci miliardáře Pavla Sehnala. Se ziskem 23 hlasů od poslanců se stal jedním z devíti kandidátů v prezidentských volbách.

Úlohu prezidenta považuje za spíše reprezentativní. Za největšího soupeře považoval Miloše Zemana, kterého kritizoval za poznámky na účet muslimů. Podle něj by Česko nemělo mít problém okamžitě přijmout až deset tisíc uprchlíků. Podporuje přijetí eura, ale je pro to, aby Řecko bylo vyřazeno z eurozóny, protože podle něj na euro nemá.

Nechce dále prohlubovat vztahy s Ruskem a Čínou, nejsou pro něj zajímavé. Na zahraniční cesty chtěl jezdit hlavně do okolních zemí a na západ od českých hranic. Za hlavní priority považuje zvýšení prestiže sportu a snahu dostat ke sportu děti.

V prezidentských volbách se ziskem 24 442 hlasů umístil na posledním devátém místě.

Ve volném čase se věnuje jízdě v závodních automobilech a v mládí dokonce závodil ve voze Škoda 110 R jako spolujezdec. Vždy se aktivně věnoval sportu. Hrával první ligu ve volejbale, běhal a dodnes hraje tenis. Je otcem dvou dcer a trvale žije se svou partnerkou v Praze.

Články k tématu