Hlavní obsah

Babiš pozval Netanjahuovu vládu do Prahy

Na jaře příštího roku by se mohlo uskutečnit společné zasedání české a izraelské vlády. Premiér Andrej Babiš (ANO) v úterý uvedl, že telefonicky hovořil s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a pozval jej i jeho ministry do Prahy. Společné jednání chystal již Babišův předchůdce v čele kabinetu Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

„Slíbil mi, že by mohl v květnu přijet do Prahy. Izrael je pro nás dlouhodobě strategický partner. Bylo tam vícero našich vlád, takže jsme se bavili o našich vztazích, to je pro mne důležitá agenda,” řekl Babiš. Návštěva izraelské vlády by měla být součástí oslav stého založení Československa. Netanjahu podle Babiše poznamenal, že se bude snažit přijet.

Společné zasedání kabinetů v Česku v příštím roce začal chystat už bývalý premiér Sobotka. O přípravách hovořil se svým izraelským protějškem v létě na okraj summitu visegrádské čtyřky v Maďarsku.

Připomenul tehdy stejně jako dnes Babiš, že minulá vláda dvakrát zasedala v Izraeli a snažila se o co nejužší dialog s tímto státem. Unikátní model mezivládního dialogu chtěl Sobotka předat novému kabinetu. „Koneckonců Masaryk navštívil židovské osady v Palestině a jeho syn Jan Masaryk byl člověk, který se výrazně angažoval při dodávkách zbraní pro vznikající izraelský stát. I tato linka hraje důležitou roli,” uvedl tehdy Sobotka k plánovanému setkání.

Obdobné vztahy udržuje česká vláda také s Polskem a se Slovenskem.

Reklama

Výběr článků

Načítám