Hlavní obsah

Slohové cvičení a krásná pohádka, cupují politici program Babišovy vlády

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Menšinová vláda Andreje Babiše (ANO) se zatím žádné velké pochvaly za své programové prohlášení nedočkala. První reakce opozičních politiků byly zatím velmi skeptické. Šéf ČSSD Milan Chovanec například prohlásil, že plán postavit 210 kilometrů dálnic zní spíš jako krásná pohádka.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Chtěl bych vidět dopady do rozpočtu, zatím je to spíše slohové cvičení bez jasných čísel,“ komentoval vládní prohlášení Chovanec.

Podivil se například nad plánem postavit během čtyř let 210 kilometrů dálnic. „Když se podíváte na výsledky ministerstva dopravy pod vedením pana Dana Ťoka (ANO) a vedle toho 210 kilometrů dálnic, tak to zní jako krásná pohádka. Přál bych občanům, aby se naplnila, ale nejsem si tím úplně jist,“ řekl Novinkám Chovanec.

Nad plánem v oblasti dopravy se pozastavil i lídr Pirátů Ivan Bartoš. „Pan Babiš v rámci nominace otočil na ministerstvu pana Ťoka, ale za jeho vlády se silnice nestavěly,“ zdůraznil Bartoš.

Bartoš: Konat mohla už předchozí vláda

„Prohlášení je venku ani ne hodinu. Prošel jsem si zatím sekci digitalizace, sociální oblast, korupce. Ty problémy, které jsou v programu zmíněny, společnost opravdu má. Otázkou je, jestli ta navrhovaná řešení jsou opravdu řešení,“ sdělil Novinkám Bartoš.

„Neexistovaly reálné zábrany, aby již předchozí vláda tyto kroky naplnila, ať v oblasti školství, infrastruktury a zejména v e-governmentu. Tak nám finance dodaly EET, což rozhodně není služba pro občany. Přesto se tam nyní opakují jako priority,“ dodal Bartoš.

Šéf TOP 09 Jiří Pospíšil zase podotkl, že Babiš vytváří vládu, která nebude schopna reálně prosadit cokoliv významnějšího, protože se nedá očekávat, že by získala nutnou většinu Sněmovny. Kabinet by se měl podle něj spíše zaměřit na získání důvěry.

Pokud se mu to nepodaří, pak dnes představené programové prohlášení vlády nebude ničím jiným než slohovým cvičením,“ konstatoval Pospíšil.

Slibují nesplnitelné, míní Bělobrádek

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek si myslí, že v programu chybí konkrétní věci například z oblasti vědy a výzkumu. „Myslím, že v některých parametrech zase slibují nesplnitelné. A to pouze z toho důvodu, aby se pak mohli vymlouvat, že jim ostatní strany kazily jejich práci, jako to mají ve zvyku,“ míní předseda KDU-ČSL.

Lídr ODS Petr Fiala nechtěl jednotlivé body prohlášení komentovat. Podotkl však, že v minulosti ANO ledacos slibovalo, ale realita byla jiná.

Chovanec rovněž v závěru podotkl, že souhlasí s přístupem k NATO, které je pro vládu klíčové. „To se beze sporu shodneme, ale ANO si utvořilo koalici s komunisty a SPD, kteří oba dva chtějí z NATO odejít. Jak chtějí toto zajistit, tomu nerozumím,“ kroutil hlavou.

Okamura: Je to zklamání

Programové prohlášení vlády nepotěšilo předsedu SPD Tomia Okamuru. „Prohlášení je pro nás zklamáním. Neobsahuje žádné klíčové body našeho programu, ani nenabízí systémové řešení současných problémů,” řekl Okamura. Podle něj se s některými věcmi v prohlášení dá souhlasit, ale domnívá se, že ty už měla v programu předchozí vláda a nesplnila je.

„Nevidíme jediný důvod, proč tolerovat menšinovou vládu Andreje Babiše a doufáme, že před druhým pokusem bude prostor jednat o našem programu,” dodal Okamura.

Výběr článků

Načítám