Hlavní obsah

Komunisté trvají na Ondráčkovi v čele komise pro kontrolu GIBS

– Praha
Novinky, zpe

Komunisté ani po týdnu nezměnili své stanovisko ohledně svého kandidáta do komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Trvají na tom, aby v čele sněmovního orgánu stanul Zdeněk Ondráček (KSČM). Na úterní tiskové konferenci to uvedl šéf strany Vojtěch Filip.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček

Článek

„Pan poslanec Ondráček je naším nominantem do komise pro kontrolu GIBS,“ prohlásil Filip.

Někteří politici kritizují Ondráčka za jeho minulost. Poukazují například na to, že v roce 1989 zasahoval jako policista na demonstracích proti minulému režimu.

K tomu, aby komunisté navrhli do čela komise někoho jiného, vyzval kandidát na prezidenta Michal Horáček. Minulý týden kvůli tomu napsal dopis šéfovi ANO Andreji Babišovi. Ten vzápětí vyzval KSČM, aby nominaci Ondráčka přehodnotila.

Foto: Česká televize ČT24

Zdeněk Ondráček coby příslušník pohotovostního pluku v televizním rozhovoru v roce 1989 hájí policejní zásah proti demonstrantům

Horáček v úterý oznámil, že jeho výzvu, která má za cíl přesvědčit poslance, aby do čela komise Ondráčka nezvolili, veřejně podpořili například někdejší premiér Petr Pithart či scenárista Zdeněk Svěrák.

Složení komisí budou poslanci řešit na schůzi, která začíná v úterý ve dvě hodiny odpoledne. Předsedy budou volit patrně až v lednu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám