Hlavní obsah

Zákonu o střetu zájmu vyhovím. Svěřenský fond je jedna z variant, řekl Milek

– Lány • Aktualizováno
Novinky, zpe, ren

Prezident Miloš Zeman v pondělí na zámku v Lánech přijal budoucí ministry chystané menšinové vlády Andreje Babiše (ANO). Do Lán už dorazil kandidát do čela resortu školství Robert Plaga a budoucí ministr zemědělství Jiří Milek. Ten novinářům řekl, že vyhoví zákonu o střetu zájmů a zbaví se své firmy. Zeman přijal také budoucího šéfa resortu kultury Ilju Šmída.

Budoucí ministr zemědělství Jiří Milek po schůzce u Miloše Zemana v LánechVideo: Novinky

 
Článek

Milek po hodinu a půl dlouhém jednání se Zemanem uvedl, že rozhovor byl příjemný a s prezidentem probírali například potravinovou soběstačnost ČR. Téma střetu zájmů neřešili. Milek je podnikatel v zemědělství a majitel koncernu Úsovsko.

Adept do čela resortu zemědělství však novinářům řekl, že o tom, jak naloží se svým koncernem, se už dříve bavil s premiérem a lídrem ANO Babišem.

„Dodržím zákonnou povinnost, včas ohlásím, jak s tím naložím,” konstatoval Milek, který koncernu šéfuje. Na dotaz Novinek, zda se inspiruje postupem Babiše, který svoji společnost převedl do svěřenského fondu, odvětil, že je to možné. „Je to jedna z úvah,” připustil.

Co říká zákon o střetu zájmů
Zákon o střetu zájmů nenutí ministry zbavit se vlastnictví firem. Odstoupit musí pouze z řídicích pozic a členství ve statutárních orgánech, a to do 30 dnů od zahájení výkonu funkce. V Milkově případě by to muselo být do 13. ledna, neboť vláda má být jmenována 13. prosince. Pokud by si Milek své firmy ponechal, od okamžiku jeho vstupu do vlády by se nesměly účastnit veřejných zakázek, získávat dotace či investiční pobídky. To platí pro všechny společnosti, v nichž má člen vlády více než 25procentní podíl.

Odvracel také obavy malých zemědělců, že půjde „na ruku” velkým koncernům. „Byl bych rád ministrem všech zemědělců,” sliboval Milek.

Šmíd: Platy jsou katastrofa

Kandidát na ministra kultury Ilja Šmíd, který odjížděl z Lán po páté odpoledne, označil schůzku se Zemanem za „příjemné povídání”. Prezidenta prý ubezpečil, že se bude zajímat jak o živé umění, tak bude klást důraz i na památky.

Zmínil také platy v oblasti kultury. „Platy v této sféře jsou katastrofa,” prohlásil s tím, že do roku 2021 by měly vzrůst na 150 procent současné úrovně.

Budoucí ministr kultury Ilja Šmíd po schůzce u Miloše Zemana v LánechVideo: Novinky

Na dotaz, zda bude nový ministr následovat dosavadního šéfa kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) a navštíví sudetoněmecký sněm, odpověděl, že zřejmě ne.

S Plagou Zeman řešil inkluzi

Před Milkem Zeman přijal také budoucího ministra školství Roberta Plagu. „Pan prezident přijal v Lánech kandidáta na post ministra školství, mládeže a tělovýchovy Roberta Plagu,” uvedl na Twitteru hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

„Diskuze byla velmi široká, přes drobné názorové rozdíly jsme se shodli téměř na všem,” uvedl po více než hodinové schůzce Plaga. „Shodli jsme se na navyšování prostředků pro školy – pro pedagogické i nepedagogické pracovníky,” upřesnil.

Kandidát na ministra školství Robert Plaga v LánechVideo: Novinky

S prezidentem Plaga řešil také inkluzi, kterou je podle něj potřeba upravit jak finančně, tak věcně.

Staronoví ministři do Lán nemusí

Zeman si schůzky s novými ministry podle svých slov naplánoval proto, aby se seznámil s jejich prioritami, které chtějí v úřadu prosazovat.

Tři pondělní setkání tak ukončí schůzky, které Zeman vedl od minulého čtvrtka, kdy se u něj postupně vystřídali budoucí ministři práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová, pro místní rozvoj Klára Dostálová, vnitra Lubomír Metnar, financí Alena Schillerová, průmyslu a obchodu Tomáš Hüner a zdravotnictví Adam Vojtěch.

S pěti staronovými ministry Zeman schůzky neplánuje. Na svých pozicích by měli zůstat ministři spravedlnosti Robert Pelikán, životního prostředí Richard Brabec a dopravy Dan Ťok. Dosavadní ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová vystřídá na ministerstvu obrany Martina Stropnického, který zamíří na resort zahraničí. Celou vládu by měl poté Miloš Zeman jmenovat ve středu 13. prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám