Hlavní obsah

Babiš už má jasno o sedmi až osmi křeslech ve vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš už má představu o obsazení sedmi až osmi křesel v případné menšinové vládě. Hledá odborníky na ministerstva průmyslu, školství a kulturu. Babiš to řekl novinářům ve Sněmovně při příchodu na jednání poslaneckého klubu ANO.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

„Hledáme kandidáta na průmysl, školství, na kulturu,“ uvedl při příchodu na jednání klubu Babiš. „Je to v pohybu, konzultuji to,“ odpověděl na otázku, zda už má kromě zmíněných tří ministerstev jasno o případném složení menšinového kabinetu.

Na dotaz, zda už ví, kdo by mohl být ministrem financí, se pousmál a řekl: „Uvidíme.“ Žádné konkrétní jméno neřekl.

Ministři životního prostředí Richard Brabec, spravedlnosti Robert Pelikán a dopravy Dan Ťok potvrdili účast v Babišově vládě. Karla Šlechtová zvažuje ministerstvo obrany, uvedla Česká televize.

Jako budoucího ministra zemědělství Babiš připustil prezidenta Potravinářské komory ČR Miroslava Tomana, jako ministryni financí nynější náměstkyni v resortu Alenu Schillerovou a jako šéfku vnitra hejtmanku Karlovarského kraje Janu Vildumetzovou. Ministerstvo práce by měl vést odborník, nominanta už Babiš má, řekl televizi.

Výzva hejtmanům

Předseda ANO také uvedl, že hnutí vyzvalo hejtmany, kteří získali poslanecký mandát, aby si vybrali, kterou funkci chtějí vykonávat. Příkladem jim má být hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová, která zůstane hejtmankou a křesla ve Sněmovně se vzdá. [celá zpráva]

Karlovarská hejtmanka a poslankyně Jana Vildumetzová se podle ČTK o svém působení ve Sněmovně rozhodne do prvního zasedání komory. To je plánováno na 20. listopadu. Olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk zatím žádné kroky podnikat nehodlá a  moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák chce s vedením o souběhu funkcí ještě jednat.

ANO čeká ve středu i jednání s ČSSD, se kterou chce Babiš řešit především složení dolní komory, obsazení sněmovních výborů a komisí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám